Stretch out with your feelings – spela med känsla

Hur spelar man X-Wing Miniatures Game – egentligen? Man behöver kunna manövrera sina skepp såklart, gärna så att de inte åker in i varandra eller kraschar mot en asteroid. Man behöver ha sinnesnärvaro nog att välja rätt actions, men det är ju ganska lätt eftersom det inte finns så många att välja mellan. Sen är det väl bara att skjuta och hoppas att nånting på motståndarsidan går sönder? Enkelt va? Eller?

Ja, jag skulle not vilja säga att klarar du av detta så har du kommit väldigt långt. Vi vet ju alla att det inte är så himla lätt att hålla koll på manövrarna eller asteroiderna. Vi vet att utan våra actions är nyckeln till framgång i det närmaste förlorad. Och vi har slutat räkna alla de gånger som tärningarna svikit oss. Det är inte så enkelt som jag beskrev det ovan, långt ifrån. X-Wing är svårt! Så beröm dig själv att du kommit så här långt. Verkligen! Ta en paus från läsandet och gör det nu.

Men hur blir jag bättre? Hur lär jag mig av alla de misstag som jag upprepar hela tiden, hur manipulerar jag tärningslagen och manövrerna till min fördel? Som du säkert anat finns ingen genväg, ingen magi som löser detta åt dig. Åtgärden är dock ganska enkel – och rolig! Övning. Massor av det.

_DSC5673

Varför?
Under ett parti X-Wing fattas det ett mycket stort antal beslut. De allra flesta av dessa beslut – mer än 90% – sker omedvetet. Men de fattas inte utan grund. Din hjärna tar alla dina tidigare erfarenheter, väger samman dem och viktar dem efter relevans och fattar ett beslut baserat på detta. Det sker ögonblickligen. Ofta är beslutet redan fattat när du upplever att du tänker igenom det. Oftare än du tror så låter du din rationella tankebana sammanfalla med ditt beslut, så att du är helt övertygad om att det beslut du nyss omedvetet fattat är baserat på logik och förnuft. Möjligen har du lyckats justera det en aning. Svårt att acceptera? Ja, kanske det. Låt mig då få presentera något förhoppningsvis får dig att ändra dig: Utan ett beslut kommer du stå handfallen, där är vi alla överens. Men att fatta ditt beslut baserat på logiskt övervägande är både tidsödande och förenat med hög risk – man tänker ofta fel, särskilt om det sker under tidspress. I alla fysiska sammanhang så lär vi oss att hantera varje given situation medelst övning, upprepning, nötning. Ingen blir en bra idrottsprofil genom att tänka ut hur längdhoppet ska gå till. Ingen kan ens lära sig utan en oherrans massa övning. Detsamma gäller mentala aktiviteter som exempelvis schack. Låt oss hålla kvar vid schack en liten stund. Visst ser vi att utövarna ägnar en väldans massa tid till att tänka och analysera situationen. Men under tiden måste de sålla tänkbara drag (medelst beslut) och när det är klart så måste schackspelaren göra sitt drag, och om schackspelaren hade processat all information logiskt så skulle han hunnit somna av utmattning innan den 5:e turen. Det är trial and error som har lett fram till schackspelarens beslutsfattning. Hen har ett alldeles enormt bibliotek av alla tänkbara situationer och scenarion i huvudet och det är utifrån dessa som beslutet fattas.

Och det sker omedvetet.

Det är besluten man fattar som avgör hur framgångsrik en kan bli inom sitt gebit. Om jag nu lyckats övertyga dig om att vi inte kan tänka oss fram till det bästa beslutet så ska jag förklara vad det är som får dig att bli bättre.

_DSC7095

Upprepning
Något som är a och o för att beslut ska gå att fatta är underlag och detta skaffar vi oss genom upprepning, övning om du så vill. Vi behöver veta vilka handlingar som är möjliga i varje given situation och vi behöver dessutom veta konsekvenserna av dem. Vi vet att det går att göra k-turns och att vi får stress av dem, men det är omöjligt att förutsäga motståndarens reaktion på den manövern om vi inte har utsatt hen för den tidigare. Och alla motståndare reagerar inte likadant så vi måste dessutom utsätta en hel massa motståndare för samma sak för att kunna ha ett tillförlitligt beslutsunderlag. Ytterligare en sak att ha för vana av är att då och då överraska sig själv. Fastnar du lätt i gamla hjulspår så sätter du ett tak på hur bra du kan bli. Även om din överraskning 9 av 10 gånger inte ledde nån vart så kommer den 10:e att ha utökat din repertoar och gjort dig bredare. (Och därmed också gett dig en rikare upplevelse av spelet.)

_DSC5196

Förstärkning
Jag kan inte betona det här nog: Förebrå inte dig själv när det går dåligt, skyll heller inte ifrån dig. Ignorera helt enkelt dina motgångar fullständigt. Faktum är att om du förebrår dig själv så har du dels ökat sannolikheten för att du ska upprepa misstaget och dels har du flyttat fokus från det bra du faktiskt åstadkommit. I dina framtida beslut så kommer dina tidigare erfarenheter viktas bara delvis efter utfallen, resten efter hur mycket uppmärksamhet du givit dem. Därför är det extremt effektivt att tyst uppmärksamma de tillfällen då utfallet varit fördelaktigt. Denna uppmärksamhet kommer bidra till att just denna erfarenhet viktas högre under framtida beslutsfattningar. (Om du har hört mig tyst säga ”klick” för mig själv någon gång när jag spelar så är det detta jag sysslar med.) Kom ihåg att uppmärksamma händelsen även om den inte var genomtänkt på förhand. Upptäckte du att asteroiden var i din flygrutt precis efter att du missat den med en hårsmån? Uppmärksamma! Ditt minne fyller i hur situationen såg ut bakåt så att du i framtiden kan upprepa denna ässmanöver.

DSC5018

Motstånd
Sök aktivt upp bra motstånd. Inte alltid, inte oftast – men då och då. Testa dina förmågor, håller de mot någon som är bättre än du (delvis eller fullt ut)? Förvänta dig kanske inte en överväldigande seger, spela i stället efter dina villkor. Även en delvis framgång är en framgång mot någon som är bättre än du. Du kommer dessutom få gott om tillfällen att uppmärksamma framgångsrika manövrar som din motståndare gör och kopiera dem till din egen repertoar.

Ok, men hur fattar jag besluten?

Lätt! Din hjärna gör det åt dig. Automatiskt, omedvetet och ögonblickligen – om du spelar med känsla! Slutklämmen är så enkel att den lätt skummas förbi, så jag lägger lite emfas här:

Spela

med

känsla!

Precis som Luke.

_DSC7044

På sikt kommer du bli bättre om du tar till dig av dessa råd. Men vad som kommer märkas redan nästa gång du lyfter tärningarna till ett slag är att du har roligare! Du har börjat göra wacko grejor, du har slutat förebrå dig själv och du kan spela mot vem som helst och ha kul. Ett roligare och – framför allt – rikare X-Wing!

Grattis!

* * *

Jag hoppas att inlägget var till förnöjsamhet och att du kommer ha nytta av det i framtiden. Hur som helst är jag glad att du läste. Jag har bara skimmat på ytan av ett ämne som är hur djupt som helst, tveka inte att höra av dig om du har frågor, invändningar eller bara vill veta mer – här, på facebook eller via mejl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.