Sekundära vapen: Advanced Proton Torpedoes

Första gången skådade i spelet TIE Fighter är Advanced Proton Torpedoes – som namnet antyder – torpeder med en liten extraegenskap.
Liten är kanske fel ord att beskriva dem då egenskapen, det som gör dessa torpeder avancerade, är en ytterligare tärning än deras simplare föregångare.

AdvPT01

Men denna ökning i eldstyrka kommer inte utan kostnad och epitetet ”avancerad” gäller även för hur man måste sköta sig för att maximera effekten av dem. Advanced Proton Torpedoes släpptes med Wave 3 och kommer med skeppen B-Wing och TIE Bomber. 

advanced-proton-torpedoesAdvanced Proton Torpedoes
6 poäng
Attack [Target Lock]: Spend your target lock and discard this card to attack. You may change up to 3 of your blank results to focus results.”
Antal attacktärningar: 5
Avstånd: 1

För hela sex poäng men med ett verkansavstånd på endast 1 får vi med Advanced Proton Torpedoes ett vapen som rullar hela fem attacktärningar. Fem tärningar är mycket men då dessa avancerade protontorpeder låter dig ändra tre blanka tärningar till Focus In Text är det nästan ett krav att en innehar både Target Lock och en Focus Token när de skall avfyras. Men när det sker är det en fröjd att använda dem. Advanced Proton Torpedoes är just det – avancerade. Det är inte något man automatiskt vinner med men med lite träning och planering är de extremt kraftfulla.

Användning
Advanced Proton Torpedoes räknas som sekundära vapen. Reglerna för sekundära vapen innebär att det attackerande skeppet inte får någon bonus till antalet attacktärningar (utöver vad som står specificerat på kortet) vid anfall på avstånd 1, men försvararen får heller inte någon bonus vid försvar på avstånd 3. Då Advanced Proton Torpedoes endast når avstånd 1 är det dock aldrig tal om något annat.

För att avfyra Advanced Proton Torpedoes krävs att det avfyrande skeppet innehar Target Lock samt spenderar sin Target Lock för att avfyra torpederna. Det innebär att Target Lock inte kommer att finnas kvar för att slå om tärningar i tärningsslaget med Advanced Proton Torpedoes.
När ett skepp avfyrar Advanced Proton Torpedoes slår det fem attacktärningar, oavsett hur många attacktärningar skeppet brukar slå.
När de fem tärningarna är slagna får den attackerande spelaren ändra upp till tre blanka tärningar till Focus In Text-resultat.
Har den attackerande spelaren Focus Token får denna Focus Token spenderas för att ändra alla Focus In Text-resultat till hit-resultat, i vanlig ordning.
Efter att Advanced Proton Torpedoes är avfyrade räknas de som spenderade och får inte användas igen under matchen.
Advanced Proton Torpedoes är alltså ett engångsvapen och efter att de är använda skall kortet vändas upp och ned eller plockas bort så att det inte råder några missförstånd om huruvida torpederna är använda eller ej.

Fördelar
Fem attacktärningar är väldigt många. Det är väldigt sällan ett skepp attackerar med så många tärningar och att göra det är en riktig fröjd. Har man en Focus Token, vilket nästan krävs för att det skall kännas värt att använda dem, är man nästan garanterad fem träffar. Nästan. Jag har använt dem ganska ofta och har nog aldrig fått ett sämre resultat än så.

Nackdelar
Det är svårt att veta om jag ska formulera Advanced Proton Torpedoes begränsningar som nackdelar. Hade begränsningarna inte funnits hade dessa torpeder varit alldeles för bra och även när de finns känns de inte direkt som nackdelar, de är mer kriterier som måste fyllas och det krävs skicklighet att använda dem för maximal effekt.
Först och främst avståndet. Avstånd 1 är väldigt kort. Det innebär att du som attackerar med Advanced Proton Torpedoes måste komma väldigt nära din motståndare. Din motståndare kommer däremot inte att tycka om det då en uppsättning Advanced Proton Torpedoes har en tendens att dra till sig väldigt mycket uppmärksamhet.

AdvPT02

För det andra är det, som sagt, nästan ett krav att även ha en Focus Token när dessa torpeder avfyras. På grund av att de låter dig ändra tre av de blanka tärningarna till Focus In Text-resultat är risken alldeles för stor att misslyckas med de fem tärningarna, skulle man vara utan Focus Token.
Något sådant krävs antingen dyra uppgraderingar, synergieffekter från sina andra skepp eller, det som är mest imponerande, strategisk och välplanerad manövrering.
Men åter igen, jag kan inte formulera detta som en nackdel. Det korta avståndet kan å andra sidan agera till ens fördel, det är ibland lättade att komma nära motståndarskepp än att hålla dem på avstånd 2-3 som med vanliga Proton Torpedoes.
En annan sak som är värd att fundera på är poängkostnaden. 6 poäng är väldigt mycket för ett engångsvapen, hur man än vrider och vänder på det. Eller?
För 6 poäng och med tungan rätt i mun har du chansen att på en attack helt slå ut eller verkligen inkapacitera ett motståndarskepp. Då är 6 poäng helt plötsligt inte lika mycket längre.

Piloter
Till skillnad från de vanliga Proton Torpedoes är Advanced Proton Torpedoes så effektfulla att alla som har möjligheten att bära dem kommer att vilja göra det. Det gäller både rebellerna (X-Wing, Y-Wing, B-Wing) och imperiet (TIE Bomber, Firespray-31).
Det är naturligtvis aldrig fel att ta Advanced Proton Torpedoes på de skepp som kan ta dem. Många skepp och piloter har dock tillgång till andra sekundära vapen och specialförmågor som påverkar dessa vapen som de kan dra större nytta av tillsammans med deras specialförmåga än vad de kan med Advanced Proton Torpedoes.
Vi lämnar dessa utanför, här går vi istället igenom vilka piloter som har specialförmågor som fungerar extra bra tillsammans med Advanced Proton Torpedoes.

major-rhymerMajor Rhymer
TIE Bomber
26 poäng
Pilot Skill 7
”When attacking with a secondary weapon, you may increase or decrease the weapon range by 1 to a limit of Range 1-3.”

Rhymer är som gjord för Advanced Proton Torpedoes. Hans specialförmåga innebär att han får öka eller minska ett sekundärt vapens avstånd med 1. Advanced Proton Torpedoes når bara avstånd 1, med Major Rhymer når de alltså avstånd 1-2. Det är en enorm skillnad och ökar användbarheten för dessa torpeder väldigt mycket.
Som kaka på kakan sitter han även i en TIE Bomber som har plats för hela två uppsättningar Advanced Proton Torpedoes. Det är visserligen 12 poäng men Major Rhymer har även tillgång till Elite Pilot Talents och därför även Push The Limit vilket låter honom utföra två Actions istället för en, i utbyte mot en Stress Token.

AdvPT03

Då kan Major Rhymer helt på egen hand ta både Target Lock och Focus Action vilket resulterar i att han kan attackera med Advanced Proton Torpedoes fulla effekt i en och samma tur på dubbla avståndet mot vad de brukar kunna.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till nytta eller underhållning. Om du undrar något är det bara att fråga på. Hör gärna av dig med frågor, rättelser, kritik eller beröm. Antingen i kommentarsfältet här nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.