Turneringsverktyg och statistik

Det har gått över ett år sedan Johan och Hanna talade om statistiken i X-Wing, men vad de säger är fortfarande giltigt. Nu har dock nya verktyg tillkommit för mer avancerad analys. Eller, tja, analys på en annan nivå i alla fall.

List Juggler

List Juggler är en hemsida som samlar och sammanställer turneringsresultat från X-Wingspelare världen över. Turneringsorganisatörer kan lägga upp resultat och listor som sedan kan bearbetas för att se vilka skepp och piloter som är vanligast, spenderas mest poäng på, oftast tar sig till topp fyra, och så vidare. Det här kan underlättas via ett antal verktyg som till exempel Cryodex som är ett turneringsprogram i form av en exekverbar javafil som är mycket behjälplig för den som vill sköte en turnering och som innehåller verktyg för att koppla listor från den populära X-Wing squadron builder till en spelare, samt en exportfunktion som exporterar en fil som List Juggler kan läsa.

Som spelare kan man ha mycket nytta av de skvadronbyggare som flyter omkring på nätet. De tre populäraste är:

Alla tre innehåller funktioner för att kontrollera att man inte använder kort man inte äger (samlingskontroll) och både X-Wing squadron builder och Fab’s innehåller funktioner för att automatiskt generera listor för den som vill testa något nytt och känner sig inspirationslös. Alla tre innehåller möjligheter för att dela sina listor både med olika permalänkar som kan importeras till List Juggler och med ett draftformat för att exportera och importera X-Winglistor (.xws).

Jag kommer inte ge mig in på en analys av statistiken i List Juggler i denna artikel, utan den är mest till för att dela lite länkar och uppmana intresserade att doppa tårna i den enorma databas som håller på att byggas upp. Jag tänkte också som turneringorganisatör be er andra om en tjänst. När ni lämnar in listor till tureringar skulle jag gärna se att ni lämnar med en länk till listan. De olika generatorerna fungerar lite olika vid import till databasen.

  • X-Wing squadron builder kan generera en weblänk under Share som innehåller allt som behövs för att importera listor.
  • (Yet another) X-Wing miniatures squadbuilder har en Permalinkknapp som genererar en URL som innehåller all data för import.
  • Fab’s Squadrons generator genererar URLer under titeln Long link när man väljer Share för sin/sina skvadroner. Dessa innehåller den data List Juggler behöver

List Juggler är ganska ung och innehåller mest data från senaste turneringssäsongen. Vill man kika på äldre data och gå in på mer avancerade ananlyser finns länkar här. Kika under rubrikerna Tournament results och MathWing för en del mycket matiga analyser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.