Den bästa listan

X-Wing Miniatures Game är jätteroligt. Det är vi överens om? Det är spännande, fartfyllt, simpelt och häftigt. Det har en bra spelmekanik och ett dödshäftigt tema. Men bara för att spelmekaniken är simpel betyder inte det att spelet saknar djup. Söker man mer i spelet kan man gräva ner sig i det hatälskade metaspelet.

Hanshootsfirst

Med metaspelet syftar jag på att optimera listan – det vill säga vilka piloter i vilka skepp med vilka uppgraderingar – man spelar med.
Det finns nämligen vissa skepp och piloter med vissa uppgraderingar som passar mer eller mindre bra med andra piloter och uppgraderingar. Söker du att läsa om vad andra tycker och tänker om X-Wing Miniatures Game på internet kommer listbyggandet dyka upp i en överhängande majoritet av alla olika forum (diskussionsforum, bloggar osv). Men oavsett vad de säger är den absolut bästa listan i X-Wing Miniatures Game den du trivs bäst med. Den som passar din spelstil och som du tycker känns häftig att spela med. Det är viktigt att komma ihåg att ingen lista är rätt och – ännu viktigare – ingen lista är fel och att du spelar bäst med det du känner dig bekväm med.

Attatiefighters

”Den bästa listan” finns helt enkelt inte för någon annan än dig själv och det bästa du kan göra är att spela med just de piloter, skepp och uppgraderingar som ligger dig varmast om hjärtat. ”Hela internet” skulle säkert säga mot mig men de har nog inte tid att sitta och läsa sånt här, de springer nog fortfarande mot regnbågens slut – med en YT-1300 i vardera hand – för att kunna vinna genom listbyggande.

Det finns nämligen en liten fälla ”folk” – figurspelare i synnerhet – lätt faller i: listblindhet.
Symptomen för någon som lider av listblindhet är en ohälsosam tid som spenderas på internetforum där ”den bästa listan” diskuteras samt en inbillning att en lista (vissa specifika piloter med vissa specifika uppgraderingar) kan göra en spelare bättre. Vilket i sin tur följs av ett mycket frekvent byte av listor i förhoppningen om att gräset är grönare and all that jazz. Det ger i sin tur deras letande efter den bästa listan ett ännu större grepp. Det är en elak nedåtspiral som vissa faller i, för kan man vinna genom att sätta ihop den bästa listan kan man också skylla på sin lista när man förlorar. Jag misstänker att det är en trygghet många listhetsare finner i sin jakt på den bästa listan.

Soontirmedpushthelimit

Du kanske märker att jag inte är värst bekväm med den synen på spelet. Förhoppningsvis har de med den inställningen avfärdat mig som helt blåst och slutat läsa vid det här laget. Vilket är bra, för då kan vi prata om de roliga delarna med listbyggandet!

Så länge du inte glömmer bort att dina framgångar och motgångar i X-Wing Miniatures Game först och främst hänger på din taktik, en gnutta tur och ett uns – bara ett uns – listan du spelar med, är listbyggandet något jag rekomenderar att omfamna.

När man inte har någon att spela med och kanske inte känner för att övningsflyga kan man glatt spendera några timmar halvtimmar med sina uppgraderingskort. Eller om du är lite mer hipp och har tillgång till en dator; Voidstate X-Wing Squadron Builder.

Wedgemedr2d2

Genom att se över och välja ut piloter och uppgraderingar till dem kan du förfina skeppen du spelar med till att ännu bättre passa din spelstil. Om du till exempel känner en större dragning till Rebellerna men vill ha dem lite mer manövrerbara går det att uppgradera och välja dem utifrån det. Spelar du å andra sidan helst som Imperialist men vill ha dem lite tåligare går det naturligtvis att ta den vägen också.
Jag menar att listan du väljer inte kommer att vinna några matcher åt dig men om du ser dina skepp som verktyg du kan använda för att öka dina chanser börjar du närma dig vad det handlar om. Ska du till exmpel dra in en skruv tar du inte en slägga och ska du riva en vägg kommer det att ta tid med en skruvmejsel. Är du å andra sidan en målare kommer en skiftnyckel inte gynna dig särskillt mycket. Gemensamt för alla hantverkare är att ett multiverktyg bara duger till att göra allt lite dåligt. Det är bättre att du optimerar dina verktyg efter vad det är du vill göra med dem.

Dutchgarven

Jag personligen har svårt att sätta teoretisk synergi i praktik. Med det menar jag att jag ibland sitter och konstruerar ett mindre ekosystem av piloter och uppgraderingar som alla tjänar på – och är beroende av – varandra. När det väl kommer till att sjösätta (rymdsätta?) min smarta lista kokar dock min hjärna över och det blir bara slask av alltihopa trots att internet sa att listan var ”jättebra”.
Därför är det viktigt att du provar listorna du bygger innan du utnämner dem som ”bra” eller ”dåliga”. Fråga också dig själv om listan passar in med hur du tänker och vill spela X-Wing Miniatures Game. Jag tycker till exempel att det känns häftigare om det står ”Boba Fett” istället för ”Krassis Trelix” på min pilots kort även om internet tycker att Trelix är ”bättre”.

Krassislasercanon

Oavsett vad är det viktigt att komma ihåg att en lista du tycker om troligtvis upplevs som bra för att den passar din spelstil. Därför kommer den kanske inte passa andra spelare och framför allt kanske andra spelares listor inte passar dig. Anledningen till att jag tjatar så mycket om det här är för att många – inklusive mig själv i högsta grad – gärna vill skylla mina förluster på att min lista är dålig och min motståndares är bra.
Det finns två alvarliga problem med att tänka så:
Det ena är att du låser din egen utveckling och inlärning genom att tänka att det handlar mer om vilka skepp du eller din motståndare hade än vad ni gjorde med dem. Du riskerar att inte lära dig av vad du gjorde fel och vad din motståndare gjorde rätt för du kommer inte att se den grundläggande taktiken, manövreringen och prioriteringen i din motståndares sätt att spela utan bara ta med dig att din lista är dålig och din motståndares bättre.
Det andra – kanske ännu viktigare – är att du berövar din motståndare på erkännandet att hen flög, sköt och slog tärningar bättre än vad du gjorde.
Ta därför tillfället i akt att lära dig något och beröm din motståndare för god taktik, vass manövrering och korrekt prioritering. På så sätt blir även en förlust positiv och för med sig något konstruktivt och jag lovar att om du ser värdet i förluster kommer du inte vara lika rädd för att förlora.
Och om du berömmer din motståndare kommer hen troligtvis vara mer benägen att utvärdera ditt spelande och tillsammans kan ni gå igenom vad det var som hände, varför det gick som det gick och vad du kan göra för att undvika att samma sak händer igen.

Sen kan du sätta dig och bygga en ny lista.

Med allt detta sagt vill jag stolt presentera och välkomna Johan Hernefeldt som ny skribent på starfighters.se. Johan är en mycket skicklig spelare och kommer att skriva om listbyggartaktik, spelstrategi och mycket annat.
Han kommer garanterat att få allt jag nyss skrev att låta som naivt svammel och han har massvis av tips om hur du blir en mer kompetitiv spelare.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till nytta eller underhållning. Hör gärna av dig med funderingar, frågor, rättelser, kritik eller beröm. Antingen i kommentarsfältet här nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.