Starfighters i Östersund

Den 12e oktober höll våra vänner i Östersund en Escalationturnering där spelare från hela landet var inbjudna. Starfighters medlemmar Tomas och Mikael tog med sig sin kamrat Kristian och åkte dit.

Text och foto: Tomas Engblom, Mikael Vikström och Kristan Grossman-Madsen.

IMG_20141012_175903

Mikael: Min lördag började lite stressigt då jag fick vända i trappan och rusa upp efter spelplanerna som jag lånat med mig från Starfighters. Lite dumt om de blivit kvar i Uppsala. Tomas visade sig vara en lika uthållig förare som skicklig X-Wingpilot. Han körde hela vägen till Östersund. 

Tomas: Vi kom fram till att min Saab 9-5 motsvarade en Y-Vinge om den skulle varit ett Star Wars skepp, med Engine Uppgrade=Turbo.

Kristian: Jag tror att Tomas blev lite extra motiverad när han fann sig flyga i formation efter en lastbil som påminnde om en TIE-fighter strax norr om Gävle. Själv fyllde jag rollen som “Rebel Captive” i bilen insåg jag när övriga började diskutera listor & strategier – jag tror jag lärde mig namn & förmåga på minst tio piloter av att tjuvlyssna.

Mikael: Det stimulerades ju av att vi faktiskt hade ett dedikerat avsnitt av Starfighters Podcast med oss i bilen. Tomas hade fått den av Erik och Patrik vid spelträffen senast innan vi åkte.

Tomas: Fått och fått, snarare skamlöst begärt ett i lagom tid till Östersunds resan. Det var som vanligt ett trevligt och lärorikt avsnitt, ännu mer filosofiskt och psykologiskt än i vanliga fall.

Mikael: Arrangörerna hade infört en ny tävlingsgren i tuneringen, First Kill. Den som fick ner det första skeppet skulle helt enkelt skrika rakt ut: ”First Kill!” och därmed vinna tävlingen.

Kristian: Jag hade i ett infall greppat med mig en gammal Star Wars-serietidning, I Imperiets Klor från 1979, som jag tänkte donera till prisbordet. Den innehöll bland annat en fin spread på en Tie Advanced (“Vaktskepp! Den nya modellen.”), och inspirationen till just “First Kill Award” fick nog Rolf Hilleberg när han såg Han Solo avsluta en diskussion med Leia om annalkande imperieskepp med att – just det, skjuta först!

Mikael: Tyvärr var det jag som blev “First Kill!”, men det var en kul idé. Det här leder mig in på min första match. Jag hade en variant av min gamla Interceptorsvärm. I sextiopoängsmatchen bestod den av Howlrunner med Stealth Device och Swarm Tactics tillsammans med två Alpha Squadron pilots. Jag fick möta en ensam “Fat Han”. Han Solo med C-3PO, Gunner och Millennium Falcon. Jag gjorde som vanligt och gick direkt på Han. Han flög aggressivt och i runda två var vi på range ett. Han sköt som vanligt först och efter en omrull hade han tre träffar. Jag slog en evade och två Focus, offrade min Focus Action och han rullade fyra träffar med Gunner. Jag fick en Evade och en Alpha Squadron gick i graven. Resten av matchen var mop-up. Jag tog inte ens en sköld på Falken.

IMG_20141012_094729

Kristian: Detta var min första turnering (mersmak!) och jag hade ägnat två febriga timmar strax före deadline med att sno ihop en escalationlista som a) använde de skepp jag äger, inklusive de snygga Rebel Aces-skeppen som landat hos mig tidigare i veckan, b) hade nåt slags röd tråd & verkade rolig att spela. Det var svårare än förväntat att få ihop det över 60-90-120-150 poäng utan att det blev knasigt i något steg, så det hägrande mål c) att få till svår turneringsvinnarlista förblev ouppfyllt. Men, jag tog i alla fall en sköld mer på Falken än Micke i min första match, alltid något.

Mikael: Verkar som om fler än jag hade problem med Falken i första rundan. Undrar hur det gick för den tredje? Jag har för mig att det fanns tre falklistor.

Kristian: Tre falkar av nio rebelllistor, men ingen enda Phantomlista om jag minns rätt. Undrar om det kommer att se likadant ut i Malmö nästa gång?

Tomas: Jag mötte en Falk i min första match. Jag hade en lista med Howlrunner + PTL och tre Academy TIE:s. Han Solo med Chewbacca och C3P0 som crew, Marksmanship och en Shield Uppgrade, ingen titel. Det var Mikael från Sundsvall som flög den, han var ganska ny på X-Wing förstod jag när vi pratade efter matchen, han gissade konstant på ”en evade” med C3P0 genom hela matchen, han visste helt enkel inte att man fick gissa noll!!! Tyvärr för mig så slog han just en evade på typ 90% av slagen… Trots det lyckades jag få ner hans Falk till tre Hull Points innan tiden gick ut. Lite synd att han lyckades få ner en Academy TIE i sista rundan för en förlust för mig med 12 poäng. Efter turneringen kom han fram och tackade för att jag berättat om att gissa noll på C-3PO, det funkade skitbra tyckte han!!!

Mikael: Svårt som tusan att möta en falk som konstant får två evade på sin enda tärning.

Kristian: Min lista började med en B-Wing (Nera Dantels) med 360 graders torpedkapacitet & en A-Wing med protonraketer & synergier på att få fokus, bägge från Rebel Aces. Eftersom jag fått spö efter noter av en mycket hal phantom i min förra match prioriterade jag förmåga att skjuta runt om, och gav Nera dyra & svåranvända Advanced Proton Torpedos runda två.

Mikael: En mycket hal A-Wing med en kille vid namn Jake Farrell om jag inte minns fel. Fast du hade väl en HWK-290 också?

Kristian: Jo, Kyle Katarn i en naken HWK-290 kom med från andra rundan. Här skulle jag nog ha lastat på ett Blaster Turret istället för att spara poäng till nästa match. Då hade jag kunnat bidra med mer än några nålstick till striderna framöver. Dumt att välja bort ett torn, men jag ville pröva nåt nytt — inte så smart när man sen måste leva med sitt val resterande matcher. Men någon skall väl testa att flyga HWK som improv fighter också. 🙂

Mikael: Det låter ungefär som den lista du hade när jag mötte dig i match två. Fast jag skulle nog rekommendera Ion Cannon Turret istället för Blaster Turret eftersom du vill ge bort din focus token. Vad fyllde du på med sedan då?

IMG_1510 - runda 3

Kristian: De sista rundorna fyllde jag på med en B-Wing resp. en A-Wing, sista rundan kom också Jan Ors in som besättning på min HWK. Hon skulle nog ha varit med tidigare, efter att jag insett hur snabbt de till synes feta sköldarna på en B-wing försvinner när den inte kan ducka mer än max ett skott åt gången, där hade en evade token hjälpt en del på vägen – och när jag hör Falkdiskussionen ovan blir jag sugen på att stoppa in C-3PO i en B-Wing/E2 nästa gång?

Mikael: Jag kanske kan spoila att du inte är den enda som drömt den drömmen. Borde funka nästan lika bra som Falken, men kom ihåg att mycket av “Fat Han” ligger i titeln. Många icke-svärmlistor har svårt att hantera en Falk med garanterat två, eller tre evades på första (och kanske enda) skottet.

Kristian: Det är också svårt att träffa en A-Wing med fem evade dice, vilket var roligare att konstatera. (Nu kanske jag låter stöddig, men jag får i ärlighetens namn erkänna att jag blev wipe:ad i tre av fyra matcher, och att det pris min lista till sist genererade något hade karaktären av ett tröstpris.
Jag fick klart blodad tand av att åka iväg och spela turnering, det var roligt att inse att det finns så många möjligheter att bygga roliga listor. Både att förlora mot, förstå hur de fungerar och fundera på hur man skall hantera. Alla jag spelade med var både trevliga och sportsliga, vilket ju är roligt eftersom det tyder på att jag hittat en community som delar mina tankar om hur man “skall” spela spel. Men nästa gång tänker jag inte komma sist.

Mikael: Mitt mest minnesvärda ögonblick den här gången var faktiskt som domare. Eftersom Stefan ville vara med och spela så fick jag och Rolf vara backuper. I en av rundorna blev jag kallad för att avgöra en dispyt i sista skjutrundan. Tid var kallad och Keyan Farlander (med ett Hull Point kvar) hade gjort en Koigran och hade ett skott på Dark Curse (med ett Hull Point kvar). En träff och två fokus var det som låg på bordet och frågan var om Keyan fick använda sin stress för att få tre träff mot Dark Curse. Jag var lite leden över att behöva döma att, jo det fick han (eftersom Dark Curses förmåga förbjuder att spendera Focus Tokens, inte att modifiera tärningar). Dark Curses spelare, min kompis tioåriga dotter Saga, plockade upp sina försvarstärninger och slog tre evade! (WOHO! Red. Anm.) Dark Curse sköt tillbaka och fick två träffar på Keyan som gick ned, vilket gav Saga vinsten. Jubel utbröt!

IMG_1545

Tomas: Jag och Mikael möttes i den sista matchen, det blev en episk sista match där jag lyckades dra det längsta strået och vinna på poäng. Jag var helt slut och trött i huvudet i slutet av matchen och fick be Mikael berätta för mig vad jag skulle göra eftersom min hjärna inte ville vara med längre:

-Jag: Vad ska jag göra?
-Mikael: Slå fyra gröna tärningar, 3 för agillity +1 för range 3!
-Jag: Fyra evades!
-Mikael: Fan…

IMG_1531 - mv runda 5

Mikael: Trots din påstått mosiga hjärna så vann du ju den matchen ganska övertygande. Jag tror faktiskt aldrig jag vunnit mot dig Tomas. Jag tror att du är min nemesis, precis som Erik tror (Vet, Red. Anm.) att jag är hans. Du tog väl förresten också hem ett pris, eller två beroende på hur man räknar?
Tomas är för blygsam för att skryta så jag får ta tag i det åt vår kära Y-vingepilot. Tomas var den bäst placerade av oss och placerade sig på nionde plats, straxt under priserna. Vi kammade dock hem första platsen i Thousand Parsec Award som delades ut till gänget som hade rest längst för att komma till turneringen. Tomas tog också hem den prestigefulla Ralph McQuarrie Award för bäst målade skepp tack vare hans vackert dekorerade Firespray.

Vi kammade kanske inte hem några prispallsplaceringar, men det var en fantastiskt rolig resa och vi vill alla rikta ett stort TACK till arrangörerna i Östersund. Från att ha varit en enkel turnering som skulle ske mellan några kompisar efter jobbet så tog de sin Escalation och gjorde den till ett arrangemang i klass med Nordic Championship! Vi hoppas att detta är ett tecken på ökat utbyte mellan de olika X-Winggrupperna i Sverige. Tack åter igen!

3 reaktion på “Starfighters i Östersund

 1. Tack detsamma! (Även om jag inte arrangerade…)
  Superkul att träffa piloter från hela landet. Nästa gång kommer vi i min Lambda Shuttle (Citroen C5) och pangar lite. =)

 2. Jag som var beredd på att möta Falkar och Firesprays och Lambdas sprang inte på en enda under hela dagen.
  Under den senaste tiden så har ju diskussionerna gått heta på hur urusla TIE Interceptors är så jag kunde inte motstå frestelsen att bygga en escalationlista baserad på en TIE Defender som ankare och Backstabber för att få in 2st skepp på 60pts. Resterande fyllde på med ett TIE Interceptor Ace för varje +30 pts som flankerare.

  Resultatet var över förväntan. Min lista var väl kanske i första hand optimerad mot rebeller och liknande och när jag mötte min akilleshäl en TIE Swarm på 7st skepp på 90pts så gick det åt skogen! 🙂 Det började bra, men en usel försvars runda senare så tvärdog defendern trots 3 defence och fokus och därefter var det bara att moppa upp resterna för Rolfs mycket fint flugna svärm. Rolf som svärmade flitigt under hela dagen och dominerade turneringen totalt. Mycket bra flyget.

  Det blandade motstånd jag sprang på under dagen visar nog ändå att spelar man med Interceptors och vågar spela väldigt aggressivt så fungerar de även i dagens meta med feta Han och mängder av skepp utan upgrades. Jag fortsatte dagen igenom att spela aggressivt och få utdelning på det offensiva spelet. Defendern imiterade X-wingarnas flygmönster med långa svep och matade HLC och åt sköldar för motståndarna. Fick dock inte en enda gång under dagen nytta av Rexlers egenskap?!? 3 defence Dice per skepp är inte att underskatta om man dessutom kan se till att majoriteten av dina skepp hela tiden är i flanken på motståndaren. Här kommer iaf listan som jag slutade på tredjeplats för dagen.
  [Rexler Brath – Predator, HLC]
  [Backstabber]
  [Tetran Cowell – Outmaneuver]
  [Turr Pennir – Push The Limit, Target Lock]
  [Soontir Fel – Push The Limit]

  Är väldigt sugen nu på att fortsätta nöta Interceptors även i fortsättningen. Samtidigt ligger mina B-wings och skriker på uppmärksamhet nu när Aces har släppts! 🙂

 3. Tack för en fantastiskt trevlig reserapport!
  Vi är hedrade att ni ville komma hela vägen från Uppsala för att lira med oss, och så glada att ni tyckte det var värt resan.
  ”Ett arrangemang i klass med Nordic Championship” är ju den bästa komplimang man kan tänka sig!
  Jättekul att ni kom till Östersund och hoppas vi möts snart igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.