Armada Prime Championship Stockholm

Starfighters åkte till Alphaspel och hämtade hem topp tre på deras Prime Championship i Armada. Jag tänkte jag skulle ta och sammanfatta min del av resan.

Vi kan väl börja från början, med listan. Jag har länge velat sätta min Super Star Destroyer på brädet och tänkte att nu är nog sista chansen innan Starhawken kommer ut. Alltså anslöt jag mig till Ravagertåget.

Efter att ha kollat upp vad som verkar funka (Assault prototype, JJ, Ravager, Intel Officer, DCO/Brunson och Vader på en flotilla som basrecept för kryddblandningen) och funderat lite så kom jag fram till följande lista.

Interravager (22/400)
=========================
Assault Prototype (250 + 74: 324)
+ Moff Jerjerrod (23)
+ Damage Control Officer (5)
+ Agent Kallus (3)
+ Intel Officer (7)
+ Gunnery Team (7)
+ Quad Laser Turrets (5)
+ Reserve Hangar Deck (3)
+ Leading Shots (4)
+ XI7 Turbolasers (6)
+ Linked Turbolaser Towers (7)
+ Ravager (4)

Gozanti-class Cruisers (23 + 5: 28)
+ Comms Net (2)
+ Reserve Hangar Deck (3)

Gozanti-class Cruisers (23 + 3: 26)
+ Darth Vader (1)
+ Comms Net (2)

2 x Tie Interceptor Squadron (2 x 11)

Surprise Attack
Solar Corona
Rift Ambush

Jag har alltid tyckt att SSDns akilleshäl är skvadroner, och det märks här. Förutom Kallus och QLT så har jag två TIE/IN och två kopior av Reserve Hangar Decks för effektivt ca. 3.5 skvadroner. Tack vare Moff Jerjerrod så kan vi peka dit vi behöver och när vi väl kommer fram kan vi kasta nog med tärningar för att tvinga fram att man kastar en kritisk försvarspollett (jag kommer att försvenska token till pollett), oftast brace. XI7 hjälper oss sedan att borra in skadan till skrovet förbi sköldarna.

Surprise Attack och Solar Corona var solklara val för min 400p lista som förmodligen kommer ge mig andrespelarpositionen. Jag hade svårare med försvarsuppdraget, men fastnade på Rift Ambush i förhoppningen att det skulle strula lite med motspelarens navigering.

Med listan klar och packad åkte jag och plockade upp Jocke och Andreas som skulle med till Alphaspel. Vi snackade lite om våra listor på vägen ner. Andreas hade en Rieekan lista med ett antal småskepp och lite skvadroner och Jocke hade tagit en Satolista. Färden ned avlöpte väl och vi kunde svänga in på Alphaspels kundparkering på högra sidan av gaveln som butiksingången ligger på. Alphaspels nya lokaler förtjänar ett omnämnande. De har två våningar. Bottenvåningen är spelrum och en walk in closet med terräng och spelbrädor. De sex armadabord som behövdes gick lätt in med rum över i det rummet vi var i och det var inte det enda. Övervåningen hyste butiken och ytterligare spelutrymmen. Imponerande!

Jag inkluderar en del återskapade setupbilder nedan. Dessa skall inte tas som absoluta sanningar. Särskilt Gozantis och Transports har jag inte klara minnen av vilka positioner de hade. Även skvadronerna kan vara lite fel, men i stora drag bör de ge en bild av hur matcherna startade. Jag tar gärna emot korrektioner.

I min första match lottades jag mot Carl Cedergren. Calle är en trevlig och duktig spelare och hade tagit med sig en lite speciell Sloanelista.

Carl Cedergren (134/395)
==================================
Arquitens-class Command Cruiser (59 + 16: 75)
+ Captain Brunson (5)
+ Engine Techs (8)
+ Centicore (3)

Raider I-class Corvette (44 + 26: 70)
+ Admiral Sloane (24)
+ Corvus (2)

Quasar Fire I-class Cruiser-Carrier (54 + 12: 66)
+ Flight Controllers (6)
+ Boosted Comms (4)
+ Pursuant (2)

Gozanti-class Cruisers (23 + 2: 25)
+ Comms Net (2)

Gozanti-class Cruisers (23 + 2: 25)
+ Comms Net (2)

Maarek Stele (21)
Colonel Jendon (20)
Dengar (20)
Ciena Ree (17)
Howlrunner (16)
Mauler Mithel (15)
Valen Rudor (13)
Saber Squadron (12)

Som synes så har Calle frångått den traditionella ISDn och satsat på Centicore och Corvus istället. Centicore ger honom tillgång till den gamla formen av Relay och Corvus är de perfekta livbåten för Sloane. Han ger upp den värsta alphan och får istället en lista som inte blir tablad lika lätt. Calle tog initiativet och valde mitt Rift Ambush. Han satte upp Corvus i mitten av banan och började plonka ned skvadroner tills han såg var jag ställde Ravager. Efter det satte Cennticore och Quasarn upp på min vänsterflank för att kunna cirkla runt gravitationsrevan och antagligen dyka in bakom Dust Cloudsen som jag klantigt satt upp vid min vänstra deployment zone. Sist av allt så visade Corvus sin egentliga position bakom de andra skeppen. Vänstergir, här kommer jag.


Calle spelade bra och använde sina skvadroner till att eliminera mina och få mina Gozantis i utbyte mot en av hans Gozantis medan Ravager desperat försökte få korn på Centicore och Calles Quasar. Centicore slänger ett skott mot Ravager och dyker in bakom ett dust cloud. Jerjerrod ger order om att sakta in och dyka genom molnet för att återigen få korn på Centicore. Hon rusar vidare, men kan inte undvika ett skott från Ravagers sidoarc. Jag rullar tärningarna och ingen av oss kan tro våra ögon. Det ligger tre dubbelträffar i poolen. När vi summerar är det mer än nog för att one-shotta Centicore. Plötsligt ligger jag straxt före. Calle retirerar med sina skvadroner och lyckas hålla Quasarn i ett stycke så matchen slutar 100 – 76. Trots att jag klantade till set up rejält så ligger jag i mitten av fältet med sex poäng.


Nästa match lottas jag mot turneringens andra Göteborgare. Fredric Hedlund. Han tog med en Radduslista med nya Raddus, Bright Hope, tre X-Wingar, tre Lancers, Gold squadron och Jan Ors. I hyperrymden väntar en MC75 att komma till förstärkning så snart den kan.

Fredric Hedlund (115/399)
===================================
Assault Frigate Mk.II B (72 + 60: 132)
+ Admiral Raddus (26)
+ Toryn Farr (7)
+ Advanced Transponder Net (5)
+ Electronic Countermeasures (7)
+ Linked Turbolaser Towers (7)
+ Gallant Haven (8)

MC75 Ordnance Cruiser (100 + 24: 124)
+ Damage Control Officer (5)
+ Ordnance Experts (4)
+ Electronic Countermeasures (7)
+ External Racks (3)
+ Assault Proton Torpedoes (5)

GR-75 Medium Transports (18 + 10: 28)
+ Bomber Command Center (8)
+ Bright Hope (2)

Jan Ors (19)
3 x Lancer-class Pursuit Craft (3 x 15)
3 x X-wing Squadron (3 x 13)
Gold Squadron (12)

Fredric har skrivit en egen mer noggrann turn-by-turn beskrivning av sina matcher som kan hittas här. I stora drag så satte Fredric först ut Bright Hope och sedan kom skvadronerna för att tvinga mig sätta ned Ravager. En lärdom från förra matchen var att ravager bör stå centrerat så hon kan dyka mot den sida där hon behövs. Jag satte Gozantisarna till höger denna gång då jag misstänkte att även Fredric skulle vilja utnyttja all bråte kring gravitationsrevan på vänsterflanken för att få lite skydd. Så blev det också. Dock ledde detta till att Vadergozantin hamnade för långt från Ravager vid några tillfällen då Vader hade vart bra att ha. Jag lyckades slänga lite flak på skvadronerna i första rundan, men då det var long range och de flesta inte var unika så gav det inte mycket. Det kan ha hänt att Fredric blev lite överförsiktig med skvadronerna dock så kanske gav det något.

I runda två tvingas Gallant Haven flyga in i Ravagers front arc. Hon klarar sig från medium range, men tar sju röda i sidan. Tyvärr mest blanka och accuracies och just här var Vader inte i range så Gallant Haven kommer undan med blotta förskräckelsen. Raddus drar in MC75an i starten av runda tre och Gallant Haven och hon går loss på Ravager som dock svarar med bravur. Hon har börjat ta skrovskada, men ger rejält igen. Gallant Haven fortsätter att fly runt Ravager medan Ravager öser in skott på MC75an som går ned. Även Gallant Haven går ned lite senare med ett skott från auxillary side arc som följs upp av jonkanonerna från en Gozanti. Vi spelar klart runda fem, men då inga capital ships återstår på rebellsidan så är matchen över. Bara mina Interceptors gick ned till sist, men det gjorde de med den äran. 400-22 ger tio poäng till mig och jag raketar mig upp en knapp ledning.


Min sista match gjorde jag på bord ett mot Daniel Forsberg som jag inte mött förut. Han hade tagit med sig Rieekan i en domedagsgurka och kompletterat med sex unika skvadroner (mest nya ansikten). Två transporter och en Hammerhead med Erza för att runda av det. Han valde att låta mig gå först för att tvinga mig välja bland hans uppdrag. Advanced Gunnery lade jag åt sidan direkt. Då var det två uppdrag jag aldrig spelat förut kvar. Asteroid Tactis och Infested Fields. Ingen av dem innehåller tacknämligt nog en station (vill inte att skvadroner skall kunna hela upp sig och komma tillbaka för en andra omgång) Asteroid Tactics låter Daniel placera ut alla hinder och öppnar upp för tricket att man kan återta förlorade försvarspolletter genom att överlappa ett hinder som för övrigt inte har någon annan effekt om man är andrespelare. Infested Fields låter Daniel flytta runt hindren. Båda låter dessutom Daniel placera ut Exogorths på två hinder han känner för. Det som till sist avgör är att Infested Fields dessutom ger poäng till den som överlappar hinder. Jag vill inte att Daniel skall kunna hämta upp 60 poäng på hinder och sedan hålla sig undan konflikt. Asteroid Tactics får det bli.

Daniel Forsberg (124/399)
===================================
MC80 Assault Cruiser (114 + 70: 184)
+ General Rieekan (30)
+ Strategic Adviser (4)
+ Early Warning System (7)
+ Electronic Countermeasures (7)
+ Leading Shots (4)
+ Engine Techs (8)
+ Quad Battery Turrets (5)
+ Defiance (5)

Hammerhead Torpedo Corvette (36 + 6: 42)
+ Ezra Bridger (3)
+ External Racks (3)

GR-75 Medium Transports (18 + 11: 29)
+ Toryn Farr (7)
+ Comms Net (2)
+ Bright Hope (2)

GR-75 Medium Transports (18 + 2: 20)
+ Comms Net (2)

Dash Rendar (24)
Lando Calrissian (23)
Ketsu Onyo (22)
Mart Mattin (22)
Kanan Jarrus (19)
Rogue Squadron (14)

Advanced Gunnery
Asteroid Tactics
Infested Fields

Som vanligt hade jag satt ned Ravager innan min motspelare varit tvungen att sätta ned något viktigt och som vanligt ville Daniel försöka svepa runt min flank för att undvika Ravagers otäcka front. Jag var inte så orolig, för jag vet vad JJ kan göra. Mest var jag orolig för Kanan och hans Raidpolletter. Jag är rätt beroende av att kunna reparera som en galning på slutet av matchen och det är trevligt att kunna använda Ravager-titeln någon gång i alla fall. Planen fick bli som följer. Ravager kastar sig mot Defiance och sätter press på henne. Samtidigt får mina TIE/IN försöka ta hand om Kanan. Stacken blir Navigate-Squadrons-Con Fire-Con Fire med planen att lägga på två Engineering på slutet. Planen funkar ganska bra, förutom att jag fångar min Vadergozanti bakom Ravager efter hennes sväng (NB: Gozantis skall nog sättas ut längst bak så de inte krockar med ett jätteslagskepp i onödan). Kanan hinner dock inte lägga ut någon pollett innan mina TEI/IN jagar ned honom. Övriga skvadroner lider hårt av Ravagers flak.

Defiance gör ett tappert försök att slinka runt flanken, men Ravager och JJ tillåter inga konster. I första eldväxlingen tvingas Deficance kasta sin brace, vilket gör att hon inte kan hålla ut i längden mot XI7orna. Vader jobbar hårt och både DCO och Intel Officer stryker med innan Defiance får sitt sista skadekort. Rieekan ser till att hon kan skjuta tillbaka en gång extra, men vid det laget har de flesta skvadronerna utom Mart Mattin och Lando smält bort under Ravagers tunga flak. Inte mycket med händer efter att Defiance blivit rymdskrot och matchen slutar 322 – 48. Lando slår ut Vaders Gozanti innan han flyr och som vanligt håller mina TIE/IN inte hela matchen ut. Detta ger mig dock nio poäng och säkrar turneringssegern.


Så här mycket kan SSDn svänga med JJ och ett navigate kommando.

Stor tack till Cristian Salinas för en väl genomförd turnering. Denna Starfigher är mycket glad och nöjd! Ett par sista ord om listan bara. Jag är överlag rätt nöjd med den, men jag skulle nog byta ut Rift Ambush om jag skulle spela den igen. Dock kommer den nu få återgå till hyllan. SSDn kanske kan användas i något vänligt spel, men jag känner mig klar med den i turnering. Tyvärr känns det som om alla intressanta beslut redan är gjorda när man byggt listan. Det känns som väldigt få strategiska beslut återstår när man väl sätter SSDn på bordet. Det är onekligen ett bra skepp, men resten av säsongen blir det jank och sedan får vi se vad vi kan sy ihop för lista som är kul att flyga och fortfarande kompetitiv.

Tack för den här gången!

Så här glada blir Imperieadmiraler när de vinner något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.