Enorma skepp – enormt med information.

Ok, det kanske inte är enormt mycket information, men det är en fin rubrik. Bara två veckor efter att jag ojade mig över hur lite information det finns om de enorma skeppen släpper Fantasy Flight Games bomben. Eller ja, en liten bit information i alla fall.

swx11-box-right

I en artikel med många fina bilder och en hyffsat del info får vi ta del av den kommande GR-75 Medium Transport, även känd som Rebel Transport. Det är en av två kommande expansioner som kommer att introducera mycket nytt till X-Wing Miniatures Game. Bland annat två nya spellägen som kallas ”Cinematic Play” och ”Epic Play”. Vad dessa innebär vet vi inte ännu. Just denna expansion levereras även med en extra X-Wing.

Skeppet
Vad är det för ett skepp då? Jo, kommer du ihåg i Star Wars The Empire Strikes Back när rebellerna flyr isplaneten Hoth efter att de blivit påkommna av imperiet? Där är GR-75 med. Det är bland annat sådana skepp de evakuerar med. 

RebelTransport

Enorma skepp kräver enorma förändringar. Hittills har X-Wing Miniatures Game varit strikt i skala 1:270. Dessa nya enorma skepp (GR-75 Rebel Transport och CR-90 Tantive IV) följer inte den skalan. De hade helt enkelt blivit för stora. Därför har Fantasy Flight Games bestämt sig för att använda en mer dynamisk skala för spelet när det kommer till dessa bjässar, helt enkelt för att det inte fungerat annars.
De står på två baser i vad ser ut som samma storlek som de vanliga stora skeppen använder (YT-1300, Lambda Class Shuttle och Firespray-31) med en pilotbricka som sammankopplar baserna. De delas även upp i för och akter där var del har en egen skadekortlek. För och akter specificeras på skeppets pilotbricka som ligger över baserna.

gr-75-medium-transportI spelet fyller dock inte transport en särskillt stor funktion då vi bara spelar under själva transportsträckan, så GR-75 agerar mer som ett understödsskepp. Notera dock att det inte handlar om något eldunderstöd då GR-75 inte kan attackera. Alls. Noll attacktärningar.
Försvar då? Lika illa; noll Agility. Det innebär att GR-75 inte slår några gröna försvarstärningar. Alls. Vidare har den åtta Hull Points och fyra Shield Points, ett relativt tåligt skepp alltså.
Men troligtvis kommer denna lilla bjässe att kompensera sin brist på eldkraft med andra funktioner då den bland annat introducerar ett helt nytt energisystem till X-Wing Miniatures Game. GR-75 har fyra energipoäng.
Energi fungerar så att ett skepp startar spelet med en viss mängd energipoäng, fyra i GR-75s fall. Dessa kan spenderas till att utföra vissa funktioner i spelet och kommer även att kunna återgenereras när energin är slut (hur vet vi inte än). Till exempel kan den spenderas på vissa av GR-75s fyra – för spelet – helt nya Actions.

Recover Action låter dig spendera all tillgänglig energi för att återgenerera lika många sköldar som tillgängliga energipoäng. GR-75 startar med fyra energipoäng, lika många som dess sköldar.

Reinforce Action låter GR-75 – trots dess brist på Agility – undvika att ta skada. Men GR-75 är indelad i två sektioner; för och akter. Reinforce Action ger dig ett Evade-resultat till en av sektionerna, främre eller bakre, vid varje inkommande attack. Man kan alltså gardera sig (lite) mot skada på antingen den främre eller den bakre delen av skeppet. Tror du att din motståndare inte når den ena delen av skeppet kan det kanske vara smart att använda Reinforce Action på den andra.

Jam Action är lite lustig, den låter dig ge ett av din motståndares skepp Stress Tokens om de är inom avstånd 1-2 från GR-75, tills det utvalda motståndarskeppet har totalt två Stress Tokens.

Coordinate Action låter GR-75 ge bort en Action till ett allierat skepp inom avstånd 1-2. Väldigt likt Elite Pilot Talent uppgraderingen Squad Leader. Squad Leader kräver dock att skeppet som får en Action har lägre Pilot Skill än den som ger bort den, Coordinate Action har inte den begränsningen och GR-75 har Pilot Skill 3 så hur denna kommer att användas skall bli intressant att se. GR-75 kan alltså stärka skepp med högre Pilot Skill än den själv, men vid det tillfället GR-75 tar Coordinate Action och ger bort en Action kommer skepp vars piloter har högre Pilot Skill inte att ha flyttat ännu.

Med Rebel Transport kommer även en ny sorts uppgraderingar. Vad deras kategori heter vet vi inte riktigt än men vi har fått se tre av dem.

comms-boosterComms Booster
4 poäng
”Energy: Spend 1 energy to remove all stress tokens from a friendly ship at Range 1-3. Then assign 1 focus token to that ship.”

Oh boy! Comms Booster är den första jag kommer att prova. Comms Booster låter dig spendera 1 energipoäng i utbyte mot att du får ta bort alla Stress Tokens från ett allierat skepp inom avstånd 1-3.
But wait, theres more!
Du får även ge det skeppet en Focus Token. Det står heller inte när Commsen skall Boostas, det är ingen Action och någon annan aktiveringspunkt står inte specificerad så vi gissar på att det är när som helst. Det gör Comms Booster till ett multiverktyg utan dess like då det innebär att andra skepp kommer att kunna utföra manövrar eller andra spektakel som genererar stress och sedan kommer Comms Booster att kunna ta bort dem.

slicer-toolsSlicer Tools
7 poäng
”Action: Choose 1 or more enemy ships at Range 1-3 that have a stress token. For each ship chosen, you may spend 1 energy to cause that ship to suffer 1 damage.”

Stress har hittills – i X-Wing Miniatures Game tillika resten av livet – varit lite jobbigt. Nu bllir det rent farligt. Slicer Tools kan nämligen skicka stressade piloter rakt in i väggen. Den fungerar så att GR-75 med Slicer Tools, som Action, får välja ett eller fler motståndarskepp inom avstånd 1-3 som har Stress Tokens. Dessa skepp lider omedelbart en skada.
Detta är alltså den andra av dessa uppgraderingar jag kommer att prova. Vi vet ju mycket väl att Imperiets piloter vanligtvis brukar skratta stress rätt i ansiktet, men med en GR-75 med Slicer Tools på brädet är dessa dagar över. Nu gäller det att passa sig och räkna sina gröna manövrar noga.

shield-projectorShield Projector
4 poäng
”When an enemy ship is declaring either a small or large ship as the target of its attack, you may spend 3 energy to force that ship to target you if possible.”

Shield Projector låter din GR-75 ta attacker om din motståndare försöker attackera antingen små eller stora skepp (de enda storlekarna vi har i dagsläget, innan dessa enorma skepp släpps). Det är förstås under förutsättningen att din motståndare KAN attackera din GR-75 istället för det tilltänkta målat.
Notera dock att det inte gäller andra enorma skepp.
Spännande!

Manövrering
GR-75 är ett enormt skepp. Deras (GR-75 Rebel Transport och CR-90 Tantive IV) beteckning är ”Huge ships”. De står på två baser som är lika stora som de vanliga stora skeppen (YT-1300, Lambda Class Shuttle och Firespray-31) som är sammankopplade av en pilotbricka. Detta innebär att dessa enorma skepp inte kan manövrera enligt de vanliga manöverstickorna som skeppen annars använder. Därför kommer de med en helt ny manöversticka som bättre skall porträttera deras tröga manövrering.

SWX11-movement-diagram

Vidare introduceras en liten knorr; den gäller dock bara TIE-skepp och innebär att alla TIE skepp som kolliderar med GR-75 förstörs av kollisionen. Heh.

swx11-layout

Mellan raderna
Vad mer får vi reda på i denna artikel? Jo, att expansionen levereras med rejält många Tokens och kort. Bland annat får vi se artwork för de fyra nya X-Wingpiloterna som kommer med expansionen, att GR-75 levereras med sex stycken Ion Tokens samt en massa andra saker vi bara kan spekulera kring. Kikar vi till exempel på GR-75s manöverhjul ser vi en liten lila prick under vald manöver, innebär det kanske att det är en av manövrarna som regenererar energi?
Utöver det kommer även uppgraderingar vi kan applicera på resterande skepp i spelet.

Jag längtar enormt efter detta tillägg till spelet och det skall bli riktigt kul att se vilka nya spellägen och funktioner det tillför. Men du då? Vad tror du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.