Allt är som vanligt: fler nyheter!

Sent under tisdagkvällen smög de sig fram. De vi gått och anat skall komma förr eller senare. Bara någon dag innan Imperial Aces blir tillgängligt i våra butiker utannonserar Fantasy Flight Games dess rebelliska motsvarighet: Rebel Aces.

SWX29-box-left

Imperiet fick dubbelt upp av TIE Interceptors i expansionen Imperial Aces, när det nu är rebellernas tur får de istället en A-Wing och en B-Wing med nya piloter och uppgraderingar. 

”Min plånbok börjar få rejäl träningsvärk…”
-Ludvig

I denna begränsade förhandstitt får vi, i vanlig ordning, kika lite på ett par av piloterna, några av uppgraderingarna samt en överblick av allt som kommer att finnas i expansionen så sätt näsan mot skärmen och låt spekulationerna, planeringen och hypen börja!

SWX29-productspread

Rebel Aces är den andra expansionen av detta slag, det vill säga en expansion som innehåller redan befintliga skepp (A-Wing kom med Wave 2, B-Wing med Wave 3) men med nya piloter, nya uppgraderingar och ett nytt uppdrag.
Direkt när Imperial Aces utannonserades började spekulationerna kring en eventuell Rebel Aces och vilka skepp som skulle inkluderas. A-Wing har alltid legat nära till hands i diskussionen och det är kul att se den lilla rackaren få lite kärlek. Att B-Wing skulle vara det andra skeppet är nog till mångas överraskning. Det är ett ganska nytt skepp och det är få som behöver fler alternativ till hur man skall göra med dem. Inte för att det gör något.

Oooh!
-Laffe

Men det är ju inte riktigt bara samma gamla skepp en gång till. Precis som i Imperial Aces är skeppen i denna expansion målade på ett annat sätt än vad de är målade i dess ”vanliga” utförande. A-vingen i expansionen är fantastiskt snyggt målad i ”prototyp”-utförandet, precis som Ralph McQuarries originalkoncept för A-Wing vilket även är bilden på pilotkortet Prototype Pilot. Jag tror att många kommer att dras till just denna målning av A-Wing just på grund av detta (mig inkluderat).

SWX29-a-wing

B-vingen å andra sidan är målad med röda detaljer på cockpit, skeppkroppen och kanonerna såsom B-Wingen är målad på pilotkortet Dagger Squadron Pilot. Ett inte lika ikoniskt färgschema som nyss nämnda A-Wing, men B-Wing hamnar oftast lite i skymundan, tråkigt nog.

SWX29-b-wing

Piloter
Men med nya modeller i all ära så kommer den största förändringen i vad dessa expansioner tillför spelet i form av nya piloter och uppgraderingar. Fantasy Flight Games fortsätter som vanligt att överraska oss med vad deras förmågor blir.

jake-farrellJake Farrell
Pilot Skill 7
24 Poäng
”After you perform a focus action or are assigned a focus token, you may perform a free boost or barrel roll action.”

Jake Farrell är en av de äldre A-Wingpiloterna som syns i bild i Return of the Jedi. Han har också en lite större roll i spelet Rebel Assault där han agerar A-Winginstruktör.

I X-Wing Miniatures Game får han förmågan att få utföra en gratis Boost eller Barrel Roll Action varje gång han tar en Focus Action eller blir tilldelad en Focus Token (av t.ex X-Wingpiloten Garven Dreis eller Kyle Katarn i en HWK-290). Jag tycker att det är kul att se att Fantasy Flight Games tolkar Farrells enorma flygförmåga i Star Wars-mytologin genom att göra honom mer manövrerbar än vanligt i spelet.

I love you Jake Farrell!!!
-Tomas ”Tycho”

Och mer manövrerbar blir han, med råge. Först och främst har en A-Wing inte ens tillgång till Barrel Roll Action i vanliga fall, och hans förmåga låter honom utföra antingen den eller en Boost Action utan att han offrar möjligheten till en Focus Token eftersom han får dem gratis.
Det går även att spinna vidare på detta om Farrell flyger med Kyle Katarn (HWK-290) och Garven Dreis (X-Wing) som kan ge honom en varsin Focus Token i Combat Phase. Det innebär att Farrell kommer att ha möjlighet att utföra tre Actions under en och samma tur. Ger man honom sedan Push The Limit som ger honom möjlighet att utföra två Actions per tur så… ja, du ser ju själv var detta kan sluta; var som helst.

keyan-farlanderKeyan Farlander
Pilot Skill 7
29 poäng
”When attacking, you may remove 1 stress token to change all of your Focus results to hit results.”

Funktionen Stress är på väg att bli ett nytt vapen i X-Wing Miniatures Game med kommande expansioner, därför introduceras nu många nya piloter som har förmågan att i vissa fall bli av med Stress på spektakulära sätt, men nu även en som kommer att kunna använda Stress Tokens rent offensivt.

Keyan Farlander är en pilot som (om än efterkonstruerat) syns i Return of the Jedi, har varit med i ett par böcker, tittat förbi i några serietidningar samt i ett par tevespel. Han är inte den mest kända av alla karaktärer i Star Wars men har trots det en ganska gedigen historia.

Wow! Farlanders skill ser sjukt bra ut.
-Robert

Hans förmåga i X-Wing Miniatures Game blir inget mindre än att kunna ge en Stress Token samma funktion som en Focus Token – åtminstone när det kommer till attacktärningarna.
Det innebär alltså att ändra alla Focus-resultat på attacktärningsslaget till hit-resultat.
Han bidrar kanske inte med särskillt mycket när det kommer till synergi med andra piloter, hans förmåga gynnar ingen annan än honom själv. Men han kräver å andra sidan ingen hjälp från någon annan pilot och att kunna erbjuda möjligheten att plocka ner motståndarskepp effektivt kan faktiskt också räknas som synergi. Typ.
Jag tycker att det är skönt med en pilot som inte krånglar till det särskillt mycket men ändå ger en lite att fundera på vad det gäller användningen av förmågan.

Uppgraderingar
En expansion är (typ) ingenting utan uppgraderingar och de vi får se detaljerat i denna förhandstitt är riktigt fina och bilden där vi får se alla expansionens komponenter visar på ungefär samma sak – det ser bra ut.

enhanced-scopesEnhanced Scopes
System Upgrade
1 poäng
”During the Activation phase, treat your pilot skill value as ”0.”

Kategorin System Upgrades introducerades med Wave 3 och hittils är det två befintliga skepp samt ett kommande skepp som kan ha dem (B-Wing, Lambda Class Shuttle och E-Wing som kommer med Wave 4).
Vi har inte särskillt många System Upgrades så det är kul med en till och den tillför en riktigt rolig funktion.
Enhanced Scopes låter dig räkna skeppet som är utrustat med den som om skeppet hade Pilot Skill 0 (alltså lägst) men bara under Activation Phase (då skeppen visar sina manövrar, utför dem och tar sina Actions). Vad fyller detta för funktion då? Jo, ett skepp med hög Pilot Skill skjuter först men flyttar sist. Har det skeppet Enhanced Scopes får det både flytta och skjuta först. Det innebär att man har större chanser att manövrera som man tänkt och få utföra sina Actions (eftersom ingen hunnit till ens lediga plats och blockerar en) men man behöver heller inte offra chanserna att få attackera tidigt i matchen.

prototype-veteranPrototype Veteran
Title
A-Wing only
0 poäng
”Your upgrade bar gains 1 EPT upgrade icon.
You cannot equip 2 of the same EPT Upgrade cards. You cannot equip this card if your pilot skill value is ”1” or lower.”

En intressant titel med en spännande funktion. Prototype Veteran låter dig utrusta din A-Wingpilot med en Elite Pilot Talent om hen inte redan har en eller två Elite Pilot Talents om hen redan har tillgång till Elite Pilot Talents. Den kräver dock att piloten har en Pilot Skill som är högre än 1, så Prototype Pilot kommer dessvärre att behöva stå utan, men för de övriga är det disco!

A-Laget kommer få en uppgradering säger jag bara.
God I want this, now!
-Thomas ”Tycho”

Hittills är det bara piloterna Prototype Pilot och Arvel Crynyd som står utan tillgång till Elite Pilot Talents och Prototype Pilot tjänar ju som sagt inget på denna, men Crynyd kommer för första gången att få bläddra igenom högen med Elite Pilot Talents. Det ska bli kul att se vad som kommer att väljas till honom.
Att de piloter som tidigare inte haft tillgång till Elite Pilot Talents får det nu är dock inte det stora med denna uppgradering, det är de piloter som redan har Elite Pilot Talents som får tillgång till två. Jag lämnar kombinationsmöjligheterna till er.

chardaan-refitChardaan refit
A-Wing only
Missile?
-2 poäng
”This card has a negative squad point cost.”

Detta är utan tvekan den största skrällen med denna expansion (tycker jag, av vad vi sett hittills). En uppgradering som minskar poängkostnaden för det skepp som tar den med två poäng.
En Prototype Pilot kostar 17 poäng. Ge den en Chardaan Refit och den kostar 15 poäng. Mycket märkligt men trevligt på något vis.
Det har diskuterats i oändligheten kring hur ”bra” eller ”dålig” A-Wing är. Det handlar naturligtvis inte om att vara bra eller dålig utan om hur enkelt eller avancerat ett skepp är att nyttja till önskad effekt. A-Wing är på alla sätt och vis ett avancerat skepp och vill man ha något som är lätt att flyga och gör mycket skada så att man inte behöver tänka på taktik är A-Wing helt klart fel skepp. Men det är inte dåligt.
Det behöver heller inte denna uppgradering, men jag tror att den kommer att tjäna ett enormt syfte att få spelare att få intresse för A-Wing och prova den med en poängrabatt.
Förhoppningsvis får de tycke för den och då har Chardaan Refit tjänat ett enormt syfte.
Men den kommer inte utan en uppoffring; en A-Wing har bara tillgång till en missil och den platsen tas upp av Chardaan Refit så skeppet blir billigare men blir av med möjligheten att bära missiler.
Det är bra tycker jag. En två poängs minskning är rejält så något måste man byta bort.
Sen finns det ju de som ändå aldrig tar missiler till sina A-Wings. För dem är detta en ren födelsedag. Grattis!

Näsan mot skärmen: spekulationer
Nu är det officiellt slut på vad vi vet. Kom du hit bara för hårda fakta; sluta läsa nu. Vi skall nämligen ta på oss glasögonen, hålla våra Bothans tätt och zooma in på överblicksbilden du såg en bit upp. Ta allt du ser och läser här med en enorm nypa salt, det är vilda gissningar och önsketänkande.

Proton Rocket

I den övre raden av uppgraderingskort på överblicksbilden ser vi något som är väldigt väldigt likt en Proton Rocket.
Dessa har varit med i tevespelen X-Wing och TIE Fighter samt X-Wing Alliance så deras intåg till X-Wing Miniatures Game är inget annat än väntat.
Vi ser den lilla symbolen i vänstra hörnet för missilkategorin men vad just denna får för specialförmåga är, för mig, helt omöjligt att urskilja, men i spelet är det ett vapen specialicerat för att attackera mål med sköldar. Spännande ska det bli att se!

KyleKatarn

I den övre raden uppgraderingar ser vi klart och tydligt ett uppgraderingskort som ger oss Kyle Katarn.
Kyle Katarn finns redan som pilot i skeppet HWK-290 där han har möjligheten att ge bort Focus Tokens till sina allierade i början av Combat Phase.
Vad han kommer i för skepnad här kan vi bara spekulera kring men det vore ju trevligt om han fortsatte med en liknande förmåga, att på något sätt ge Focus Tokens. Det är inte helt osannolikt heller; om du tittar på överblicksbilden ser du att expansionen kommer med tre Focus Tokens trots att det bara är två skepp. Men uppgraderingar är inte samma sak som piloter, så hur ska det här gå ihop?

Bwingcrew

B-W… nånting nånting. Vi ser klart och tydligt cockpiten på en B-Wing på bilden och i cockpit sitter piloten, och kanske någon fler?
I kortets text skymtar vi något som ser ut som en ”Crew” symbol så kanske får vi möjligheten att utrusta våra B-Wings med uppgraderingarna av kategorin ”Crew.
Det är inte helt overkligt heller; i Star Wars-mytologin finns en tvåsitsig variant av skeppet som heter B-Wing/E, så kanske är denna uppgradering just det. ”Allt” pekar mot det i alla fall. Det skall bli kul att se, B-Wing har redan tillgång till System Upgrades med många piloter som kan ta Elite Pilot Talents. Nu får de alltså även kanske tillgång till uppgraderingar av typen ”Crew” vilket ytterligare ökar dess versatilitet.

Screen Shot 2014-03-19 at 12.36.38

Precis som Kyle Katarn ser vi även vad som ser ut som en till karaktär vi känner igen från skeppet HWK-290; Jan Ors.
De första två bokstäverna antyder i alla fall om det och personen på bilden har något som är väldigt likt Jan Ors skyddsglasögon som hon ofta bär uppe på huvudet.
Som pilot i HWK-290 har hon förmågan att ge ett allierat skepp en till attacktärning och om Kyle Katarn fortsätter på samma bana som innan hoppas jag även på det för Jan Ors.

Men du då? Vad är du mest nyfiken om eller ser mest fram emot från Rebel Aces? Skriv kommentarer, gissningar, önskningar och spekulationer i kommentarsfältet nedan eller på Facebook.

/Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.