Starfighter: Christoffer Eriksson

För några veckor sedan utlyste Starfighters en tävling som gick ut på att gissa när skeppen i Wave 3 skulle vara tillgängliga i svenska butiker. Christoffer har varit medlem i Starfighters nästan sedan starten, han var den första att lämna sin gissning i tävlingen och hans gissning var mitt i prick; fredagen 13 september.
Priset i tävlingen var ett skepp från Wave 3, antingen B-Wing eller TIE Bomber.

Chris022

Vi har satt oss ned en stund med Christoffer och pratat Starfighters, X-Wing Miniatures Game och Star Wars i allmänhet. Christoffer är snart trettio, bor i Uppsala och jobbar med rivning och renovering. 

Snyggt gissat i tävlingen Christoffer! Varför gissade du just 13 september?
Tack! 13 september kändes lagom utifrån vad som var sagt från Fantasy Flight Games och butikerna. Jag tänkte faktiskt inte på att det var självaste otursdagen.

Just det. Om du tänkt på att du gissade fredagen den 13e, hade det gjort någon skillnad?
Haha nej, jag är inte särskilt vidskeplig av mig. Jag är mer utav en realist.

Du valde en B-Wing som pris, varför just den?
Jag hade faktiskt smygtestat just B-Wing i förväg innan den släpptes så jag valde den just därför, att jag provat den innan och gillade den. Jag trodde den skulle vara mer begränsande än vad den faktiskt var, alltså att den skulle vara mycket svårare att manövrera på grund av dess lite begränsade manöverhjul. Den är ju lite segare än många av de andra skeppen men jag tycker att den fungerar bra, men framför allt gillar jag B-Wing rent estetiskt, jag tycker att den är jävligt ball och att den sticker ut lite från hur vanliga rymdskepp brukar se ut.

Nu när Wave 3 släppts och du hunnit kika igenom alla skepp i Wave 3, har du fått någon känsla för hur de kommer att bete sig i spelet?
Litegrann, men jag är inte den som sitter och lär mig alla kort utantill och sånt där. Jag tar det mer som det kommer när jag sitter och spelar. Och det går ju som det går.
Jag har dock tyvär inte hunnit spela så mycket med de nya skeppen utan det jag lärt mig om dem är det jag läst och hört från andra som spelat med dem mer än vad jag har.

Chris012

Är det något utöver B-Wing du gillar lite mer i Wave 3?
Lambdan. Den är ju lite av ett ikoniskt skepp också, precis som B-Wing. Jag går mycket efter hur skeppen ser ut och jag gillar den på samma sätt som B-Vingen. Innan Wave 3 utannonserades hade jag gissat rätt på vilka tre av dem skulle vara; Lambda Class Shuttle, TIE Bomber och B-Wing. Jag gillar dem allihop. HWK-290 kom lite som en överraskning dock.

Ja, HWK-290 är ju enligt många inte ett ikoniskt skepp på samma sätt som de andra, vad tycker du om den?
Jag tycker egentligen inte så mycket. Jag har aldrig spelat spelet… vad heter det? Dark Shadows..? Dark Forces! Men jag tycker att det är ett häftigt skepp och jag har sett lite från spelet såhär i efterhand så jag kan inte komma på något annat skepp jag hellre hade sett istället för det. Jag tycker att det passar in, absolut. Sen hur det är spelmässigt har jag ingen riktig uppfattning om ännu men det verkar helt okej.

Vad hoppas du på för sorts expansioner i framtiden?
Man vill ju alltid ha fler skepp. Nu har de ju dock fyllt upp de flesta skepp man känner igen från filmerna. Om jag skulle gissa på vad som kommer så skulle det väl vara TIE Defender. Inte för att den är så jättehäftig. Den känns lite som ett ihopplock och ser ut som att man tagit fler TIE Fighters och satt ihop dem till ett skepp.
Det finns i och för sig ett skepp jag skulle vilja se, det heter Outrider och är med i Nintendo 64-spelet ”Shadows of the Empire”. Men hur det skulle skilja sig spelmässigt från de skepp som redan finns vet jag inte riktigt.
Jag ser hellre expansioner till redan existerande skepp, så som är på väg nu i och med Imperial Aces expansionen.

Hur länge har du spelat X-Wing och hur började du?
Jag började spela X-Wing Miniatures Game med Johan Hernefeldt på Fantasia. Första gången jag hörde talas om det var när du (Erik) skrev om spelet på Fantasias Facebookgrupp och undrade om det fanns tillgängligt.

Då var du ändå ganska tidigt med det. Du började ju till exempel innan mig.
Gjorde jag?

Ja, jag snackade mest bara om det.
Ja just ja, du pratade om att du ville ha det men att Johan köpt alla modeller eller hur det nu var?

Precis.
Haha, ja. Men hur som helst, jag hittade spelet i butiken och tyckte att det såg ballt ut så jag köpte det. Jag är en sucker för modeller i största allmänhet så jag fastnade för det för att det är snygga modeller och jag gillar att de är färdigmålade så att man bara kan sätta igång och spela.
Vi spelade på Fantasia varje torsdag i flera månader innan vi hittade fler spelare.
I början spelade jag som sagt bara med Johan eftersom att spelet var så litet och okänt men sedan kom Ludde in och tittade på en match, Ludde stod och valde mellan att börja med X-Wing Miniatures Game och Malifaux men efter att han sett när vi spelade så hakade han också på.

Chris032

Hur kom du i kontakt med Starfighters första gången?
Samma sak här, det var Johan som lade till mig i Facebookgruppen. Det var innan Starfighters blev en förening och jag missade ju den första turneringen men spelträffen efter det kom jag och det var väl första gången.

Spelar du helst som rebell eller imperialist?
Det spelar absolut ingen roll. Jag spelar gärna båda sidorna och jag gillar variationen.
Imperiet gillar jag för att de är lite roligare att flyga, de är väldigt manövrerbara och flexibla i förflyttningen och Rebellerna gillar jag för att de är väldigt offensiva, skjuter mycket och tål stryk.

Har du någon specifik pilot eller uppgradering som nästan alltid letar sig in i dina listor?
Nej, jag har nästan aldrig spelat med en och samma lista vid fler olika tillfällen. Jag sätter mig med det jag har och plockar ihop det som känns roligt för dagen. Ibland har jag gjort en plan för hur jag ska göra och hur de ska flyga, men det är sällan det går bra.

När du bygger listor, sitter du med korten eller någon elektronisk listbyggare?
Jag har testat den där… vad heter den? Voidstate. Men, äh, jag övergav den.
Jag är inte så värst mycket för att sitta och hålla på med det när jag inte ska spela utan det är när jag ska lira som jag plockar ihop det som känns kul. Jag är definitionen av Casual kan man säga, jag ligger sällan vaken om nätterna och funderar på strategi och listbyggande.
De enda i förväg uttänkta listorna jag kört är de gånger Johan gett mig någon när jag har spelat mot honom. Vi har som sagt spelat väldigt mycket han och jag och jag kan nog räkna mina vinster mot honom på fingrarna på min ena hand; jag tror det står typ 3 – 20 eller något sådant. Jag har dock sett och mött ett par grymma listor som jag tänkt prova men det har liksom inte blivit av att jag kört dem själv. Jag brukar som sagt köra med det som känns kul för dagen.

När du spelar, kör du helst med många billiga skepp eller få dyra?
Jag drar mer åt att kitta mina skepp. Jag försöker hålla en viss balans mellan skeppen men jag tycker att det är roligt att slänga på uppgraderingar på skeppen.
Oftast vill jag ha bra skepp, men om det är någon uppgradering som kanske inte gör så stor skillnad kan jag tänka mig att skippa den om det innebär att få in ett till skepp. Det är dock roligare att köra lite mer kittat, sen att det inte alltid går som det ska… det är en annan sak.

Vad tycker du om uppdrag respektive dogfight?
Jag tycker båda är roligt. Uppdrag har ju lite mer flavor, det blir lite annat än att bara ha ihjäl varandra. Det är en kul variation. I början körde jag bara dogfights och aldrig missions men det var väldigt roligt att testa på det första gången jag gjorde det.
Första gången jag provade dem körde vi uppdragen som finns i boken och det var roligt. Om jag var tvungen att åka till en öde ö och bara fick ta med mig antingen dogfights eller missions tror jag nog jag skulle ta missions.

Berätta om en match som du kommer ihåg.
En match jag minns väl var en match mot Johan. Den var rätt stor, jag tror det var 125 poäng och vanligtvis brukar vi hinna med en match per kväll men den kvällen hann vi bara med den matchen. Det var jäkligt spännande och jäkligt jämnt, det skreks en hel del den kvällen.
Det var nog då Ludde tittade på, och då som han bestämde sig att han skulle spela X-Wing. Den matchen vann jag också, kanske därför jag kommer ihåg det tillfället så bra.

Vad tycker du är det bästa med X-Wing?
Att det är lätt att komma in i, det har en enkel och rolig spelmekanik och det är grymma modeller. Sen är det ju ett väldigt socialt spel, man träffar roliga människor och det är ju väldigt kul.
En stor sak med spelet är ju också förståss att det är Star Wars. Jag hade nog inte tittat på det om det bara var ett generiskt rymdspel så det var en stor inkörsport för mig.
Vad jag har hört är det en spelmekanik som är väldigt lik ett andravärldskrigsspel som jag inte kommer ihåg vad det heter (Wings of War), men det har jag ju inte tittat så mycket på. X-Wing verkar dock vara mer strömlinjeformat och det gillar jag.

Finns det något du saknar du i X-Wing?
Nej, inte riktigt. Jag kan inte komma på något som direkt saknas men utökningarna som kommer verkar roliga; fler piloter och missions. Det ska bli kul att se de större skeppen och prova större fighter, men några direkta brister medspelet kan jag inte komma på.

Chris042

Vad har du för relation till Star Wars i allmänhet?
Jag är inte lika hardcore som vissa andra, men jag tittade på filmerna när jag var liten och tyckte att de var jättebra och fortsatte på den vägen. Jag tyckte att det var jättehäftigt då och tycker fortfarande att det är det. Jag spelade visserligen en del Star Wars-tevespel när jag var liten men alla böcker och serietidningar och sådant kom på senare år. Framför allt i och med att man kommer i kontakt med fler som gillar Star Wars. Jag har även nyligen börjat titta på den dataanimerade serien Clone Wars och gillar den.

Vad är din favorit-Star Wars?
Originalfilmerna, helt klart. Empire Strikes Back är ju en given favorit.

Vad är det med just den du gillar så mycket?
Robotkameler! Jag tyckte det var så jävla häftigt med enorma walkers när jag var liten.

Spelar du några andra Star Wars-spel?
Jag spelade Super Star Wars på Super Nintendo när jag var liten. De lade till ”Super” framför allt så det var Super Star Wars, Super Empire Strikes Back och Super Return of the Jedi. Jag hade ettan och tvåan, sen hade jag en kompis som hade trean så jag lånade det av honom. Det var någon gång i mitten eller början av nittiotalet tror jag.
Sen spelade jag någon Star Wars-shooter till Nintendo 64 och förstås det jättegamla Star Wars-spelet till NES (första Nintendo-konsolen).
Efter det spelade jag även såklart Knights of the Old Republic på datorn, nu har det även kommit till iPad så jag håller på att spela om det på den just nu. Jag spelade aldrig tvåan men ettan är väldigt bra.

När du spelar Knights of the Old Republic (en sorts rollspel där spelaren hamnar på den ljusa eller mörka sidan beroende på hur hen väljer att föra sig i spelet), spelar du som god eller ond?
Jag drar mig åt den ljusa sidan. Jag har en tendens att vilja hjälpa till och vara snäll. Jag är inte den som gör elaka saker ofta men det har förståss hänt det också. Man är väl inget helgon heller?
Jag tycker dock att båda sidorna behövs och det är det som gör Star Wars, båda sidorna har sin charm. Den onda sidan är verkligen über-ond och på andra sidan har vi de goda Rebellerna. Som är just ”goda” också, vilket är intressant. Jag vet inte om det är så ”gott” egentligen? Men i filmerna är det ju väldigt romantiserat.

Vad har du för erfarenhet av bräd- och figurspel sedan innan?
Jag är väldigt ny på brädspel, började med Talisman och efter det var X-Wing Miniatures Game det andra jag testade. Nu senast har jag även börjat spela rollspelet Edge of the Empire där jag precis gjort en karaktär som är en Rodian.

Varför just en Rodian?
Det är alltid kul att spela som något annat än människa och Rodians är för mig väldigt Star Wars. Den här sortens spel är en nyfunnen kärlek för mig och om man bortser från Star Wars-spelen och Talisman så spelar jag även Arkham Horror som är as-svårt och jättekomplicerat och tar jättelång tid att spela. Men jag gillar spel med lite djup så att man kan gräva ner sig lite och spela på lite olika sätt. X-Wing har ju den charmen att vara simpelt men ändå väldigt djupt så att man kan variera sig så mycket.

Har du någon speciell taktik du alltid kommer på dig själv att använda?
Nej, jag brukar ta det som det kommer. Jag är en ganska responsiv spelare, jag låter motståndaren göra första draget och sedan göra det bästa av det som händer. Jag försöker ibland hålla någon form av plan men den ska helst vara så enkel som möjligt, jag gillar inte att krångla till det för mig själv.
Det är i varje fall det jag drar mig åt men då och då testar jag någon ny taktik med… blandade resultat. Ibland känns det som att det inte spelar någon roll vad jag än gör, men andra gånger funkar det ganska bra.

Vad är du för sorts förlorare?
Jag är en bra förlorare. Det har jag lärt mig att vara den hårda vägen; genom att förlora jävligt ofta. Jag tar det aldrig särskilt hårt.

…och vad är du för sorts vinnare?
Jag tror att jag är en rätt bra vinnare också. Jämn och fin. Naturligtvis är det ju kul att vinna men det är inget jag känner att jag behöver för att det ska vara roligt.

Tack Christoffer för intervjun och grattis igen till vinsten!

/Erik

4 reaktion på “Starfighter: Christoffer Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.