Om färg

Skeppen i X-Wing Miniatures Game kommer färdigmålade till många spelares – inklusive min egen – stora förtjusning. Det är skönt att bara kunna öppna förpackningarna och köra. Jag tror att en av anledningarna till att X-Wing Miniatures Game blivit så stort är just det; att skeppen är färdigmålade. Det ökar tillgängligheten enormt då det inte är en startsträcka av modellbygge och målande att kämpa sig genom innan man kan börja spela.

_DSC5098

Personligen tycker jag väldigt mycket om att bygga och måla modeller i största allmänhet, men efter en hel armé till Warhammer 40 000 så känner jag faktiskt inte för att sätta mig ner och måla fler enheter till ytterligare ett spel. Eller? 

Fantasy Flight Games håller en väldigt hög nivå på sina färdigmålade skepp… för att vara färdigmålade. Det är det inget snack om. Men i vissa fall kan de ha slarvat i tillverkningsprocessen och använt för mycket wash (den svarta, tunna färgen som ligger på modellerna för att framhäva detaljer, syns lite som en skugga) eller råkat kladda litegrann med någon av de andra färgerna. Sådant är väldigt lätt fixat för den händige. Det gäller bara att matcha färgerna, sedan pensla på.
Allt detta är dock högst individuellt. Majoriteten av alla X-Wingspelare bryr sig nog inte om petitesser som färgnyanser och småmissar särskilt mycket och jag avundas dem litegrann om jag ska vara ärlig.

Småpill
Att matcha färgerna med originalfärgerna på skeppen kan antingen gå jättefort eller ta extremt lång tid beroende på hur van du är vid att blanda färger och naturligtvis vilka färger du har tillgång till att laborera med. Jag letade hårt och länge efter den perfekta färgen till att fixa till mina X-Wings.
I sitt grundutförande är de målade i en beigeaktig färg som jag absolut inte kunde matcha hur hårt jag än försökte. Allt blev bara fel. Sedan läste jag en guide på internet från en person som hade precis samma problem som jag, men hen hade betydligt större framgång med färgblandningarna.
Nu kommer jag inte ihåg var jag läste guiden så jag kan inte hänvisa till den men tack, vem du än är.
Blandar man ungefär hälften Vallejo 70.988 Khaki och hälften 70.986 Deck Tan får man en näst intill helt perfekt matchning med färgen som Fantasy Flight Games använt till X-Wings. Det kan variera lite från modell till modell men det är bara att anpassa mängden i färgblandningen om den blir fel till en början. På så sätt är det väldigt enkelt att snygga till sina X-Wings.

_DSC5068

En annan sak som kan ”behövas” är att överdriven wash eller annat kladd från tillverkningsprocessen tas bort.
Till det använder jag en acetonfri nagellacksremover. Observera att det är viktigt att den är acetonfri annars kommer den att smälta plasten. Tro mig. Jag vet.
Den jag använder heter ”Depend nagellacksremover” och den är extremt effektiv.
Jag duttar lite remover på en topz och drar den väldigt försiktigt över delen jag vill ta bort färg från och det fungerar galant.
Nästan för galant; observera att den är extremt effektiv på att ta bort färg och det är lätt att råka ta bort all färg från ytan när man kanske bara ville ta bort det övre lagret wash. Risken finns att det bara blir grå plast kvar. Tro mig. Jag vet.
Använd den väldigt försiktigt och prova på en yta eller modell som inte är så viktig första gången så du får en känsla för hur den fungerar.

Blått?!
Sedan finns det andra fall. TIE fallet. Fallet då Fantasy Flight Games helt enkelt fattat ett designbeslut som jag – personligen – inte riktigt tycker är särskilt bra.
Beslutet jag syftar på är att måla TIE Fighters och TIE Advanced i en färg, och TIE Interceptors och TIE Bombers i en annan.
De två förstnämnda, TIE Fighters och TIE Advanced, är målade i en neutral gråvit färg medan TIE Interceptors och TIE Bombers är målade i en tydligt blåaktig färg.
Anledningen till detta är tydligen att TIE Fighters och TIE Advanced är målade efter hur de porträtteras i Star Wars Episod IV: A New Hope där skeppen har den neutrala grå färgen på grund av färgvalet vid ljussättningen. TIE Interceptors och TIE Bombers å andra sidan är porträtterade efter hur TIE-skeppen ser ut i Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, där ljuset – och därför även skeppen – har en lite svalare ton.

Starwarscolortemp

Troligtvis ville filmmakarna ge rymden en lite kallare känsla till den senare filmen men det är en fråga om vitbalans, inte den faktiska färgen på skeppen. Just vitt och grått är extremt känsliga för justeringar i vitbalans och tittar man noga ser man mycket väl att de använt olika färgtemperatur vid ljussättningen i de båda filmerna.
Jag förstår hur Fantasy Flight Games tänkte i sitt beslut men inte att de tänkte så. De överdrev den blå tonen på skeppen intill (relativt) absurdum och jag tycker att det ser konstigt ut när de står brevid varandra på spelbrädet och är målade i uppenbart olika färger.

Jag vill att Imperiet – mitt Imperie – ska se uniformt ut, helt utan avvikelser från varandra. Som det ska vara. Skeppen skall knappt gå att skilja åt, framför allt inte genom färgen. Formen naturligtvis, men inte färgen.

_DSC5073

Lösningen är självklar: skeppen måste målas om.
Nu pratar vi dock inte om någon minutiös detaljnivå utan jag försökte hålla mig till en nivå som skulle funka någorlunda bra med den generella nivån på resten av skeppen i spelet, även de jag inte målar om helt. Bra, men inte för bra.

_DSC5078

Jag börjar med att täcka hela skeppet i ett grundlager med en litet svalare grå: Vallejo 70.990 Light Grey. Den är dock absolut inte lika blå som Fantasy Flight Games grundfärg. Till detta använder jag en stor pensel. Framför allt för att det är lättare att få det jämnt och fint men också för att det skall gå fort. Eventuella missar kommer vi att ha alla möjligheter att korrigera så det är bara att måla. Det enda jag försöker att undvika att komma åt är cockpitglaset.
Något som är viktigt att tänka på är att vänta på att alla lager torkar ordentligt innan man lägger på nästa. Därför är det bra att måla om en hel omång skepp på en gång. Då kommer de första skeppen att ha torkat och vara redo för nästa steg när du är klar med de sista. Jag låter alla lager/steg torka i minst en timme innan jag ger mig på nästa.

_DSC5087

Sedan lade jag på ett lager av Games Workshops wash ”Badab Black”, eller ”Nuln Oil” som den heter nu för tiden. En wash är en sorts färg som är väldigt tunn och lägger sig i veck och insjunkningar på modellen. Den framhäver djupet i skeppets detaljnivå men den gör också alla färger lite mörkare och det ser oftast lite flammigt ut om man inte fortsätter att efterbehandla färgen.

_DSC5088

Efter det använde jag en teknik som kallas ”drybrushing”. Färgen jag använde var en blandning av hälften Vallejo 70.990 Light Grey och hälften vit.
Drybrushing går till så att man tar en gammal sketen pensel och doppar den i färg, sedan torkar man av penseln mot lite hushållspapper (toapapper går också bra) så att det mesta av färgen försvinner från penseln och den känns ”torr”.
Sedan drar du den torra penseln frekvent mot modellen. Med den här metoden kommer de utstickande detaljerna på skeppet fram till skillnad från wash som betonade de nedsjunkande detaljerna. Drybrushing kommer att få hela skeppet att upplevas som ljusare och mer kontrastfyllt, speciellt efter ett lager wash.
Hur mycket detaljer som kommer fram och hur mycket ljusare det blir beror på hur mycket du gnuggar penseln.
Anledningen till varför man skall ta en gammal sketen pensel är för att penseln i princip förstörs av processen. Den kommer i princip inte att gå att använda till något annat än drybrushing i framtiden. Det finns ”speciella” drybrush-penslar avsedda för ändamålet att köpa. De är lite hårdare och funkar väldigt bra. Men de går inte heller att använda till mycket annat än drybrushing.

_DSC5091

Efter en omgång drybrushing ser skeppet, som du ser, lite konstigt ut. De svarta solpanelerna är – sedan länge – inte särskillt svarta längre. De målar jag helt enkelt med en vanlig svart, i det här fallet Vallejo 70.950 Black.

_DSC5094

Det sista jag gör på skeppet är att måla ramen som sitter runt cockpitglaset. Den målar jag med en blandning av hälften Vallejo 70.990 Light Grey och hälften 70.950 Black.

Jag har målat alla mina TIE-skepp efter samma procedur, även TIE Fighters och TIE Advanced. Det är inget annat än ren sinnesfrid att se dem uppställda vid varandra i en enhetlig, reglementsenligt, korrekt och uniform färg.

_DSC5097

Y-Wing
Sist ut i den här guiden har vi det skeppet som inte bara får minst kärlek från spelare men också från Fantasy Flight Games. Åtminstone vad det gäller målningsprocessen och detaljerna.
Denna legend till skepp förtjänar bättre än det halvslarviga och relativt detaljfattiga tema som Fantasy Flight Games målat den i.
Den har massvis med detaljer på skeppskroppen som knappt märks på grund av hur den är målad och det går verkligen att, med enkla medel, få lite mer liv i sina Y-Vingar.

_DSC5074

Jag målade alla delar av skeppskroppen som inte har paneler, det vill säga allt förutom fronten där cockpit sitter samt längst fram på motorerna, i grått. Samma grå som jag använde till TIE-Skeppen, Vallejo 70.990 Light Grey.
Sedan målade jag de övriga två delarna, fronten av skeppet och motorerna, i samma färgblandning som jag använder till X-Wings, hälften Vallejo 70.988 Khaki och hälften 70.986 Deck Tan.
Efter det målade jag i detaljerna på flygplanskroppen, jag lade en bronsfäg på olika delar av alla rör som löper längs ovan och undersidan, vissa detaljer i en silvermetallfärg, andra delar i en klar röd. Detta för att få känslan av att det är ett skepp som flyger utan täckpaneler, som Y-Wings gör i de senare Star Wars-filmerna.
Efter att jag målat detaljerna fyllde jag i de gula markeringarna på nosen och längst fram på motorerna. Jag avslutade allt med att lägga på ett lager svart wash på hela skeppet.
På det här sätter kommer Y-Wings karaktär fram i en betydligt högre grad än vad den gör i sitt grundutförande.

_DSC5077

Alla skepp i den här guiden är målade med färgen direkt på originalfärgen. Jag har alltså inte tagit bort någon färg i förväg eller gjort några andra förberedelser. Nu, efter ett halvårs aktivt spelande, märker jag ingen som helst skillnad i färgerna så de verkar sitta väldigt bra.

Till saken hör också att jag använder jag mig av en våtpallett som består av en tvålkopp, fem lager sönderklippt och våtlagd disktrasa samt en bit smörgåspapper på.
Jag häller ut lite färg på palletten (smörgåspappret) och färgen kan dra fukt genom pappret från disktrasorna. På så sätt torkar inte färgen ut, varken på palletten men framför allt inte från burken eftersom den står igenkorkad hela tiden. Ja, förutom när jag tar färg då förståss.
Vidare använder jag Liquitex Flow-aid. Det är ett medel som minskar ytspänningen i färgen och gör det betydligt mycket mer lättarbetad.
Men viktigast av allt är penslarna jag använder; de är uteslutande Windsor & Newton Series 7 i varierande storlekar (storlek 0 för detalj och 3 för större ytor).
De är de bästa penslarna jag någonsin provat och allt detta (våtpalett, flow-aid och bra penslar) gör målandet betydligt mycket roligare. Färgen blir mer lättarbetad och därför blir frustrationen av eventuella misslyckanden väldigt mycket lägre eftersom det är svårare att misslyckas.

Unika skepp
Allt hittills har handlat om att förbättra en standard (som kanske borde varit där från första början) på generiska skepp, men det finns ytterligare fördelar med att måla sina skepp. Framför allt om du gör dem unika.
Jag tycker det känns lite konstigt när någon t.ex ställer upp två stycken (eller, gud förbjude, tre stycken) likadana Firespray-31 brevid varandra.
Detta eftersom modellen, i sitt grundutförande är målad i färgschemat för Slave-I, Boba Fetts personliga – unika – Firespray-31.
Min insida vän av kontinuitet och trovärdighet (i ett hittepåuniversum) skriker rätt ut.
Om du till exempel tittar på bilderna på pilotkorten för Bounty Hunter, Krassis Trelix och Kath Scarlet ser du att deras respektive Firespray-31 är målade i helt andra färger är den gröna, röda och grå som modellen kommer i. Varför inte greppa penseln och måla om en?

Samma sak gäller YT-1300, även om Millenium Falcon kanske inte är målad i en särskilt speciellt färgschema utan ser ut som ”vilken annan YT-1300 som helst” är dess utseende så hårt präglat vid just det specifika skeppet; Millenium Falcon.
Jag upplever en disconnect från känslan av Star Wars och det känns inte längre ”verkligt” när fler av dessa unika ikoner står brevid varandra. Då känns det inte som att jag sitter och njuter av ett Star Wars i form av ett spel, utan som att det helt tappar temat och bara blir en spelmekanik och en uppsättning som uppenbarligen är optimerad för spelmekanikens skull, inte för Star Wars skull.
Nu är det visserligen en väldigt bra spelmekanik men då skulle jag lika gärna kunna spela utan skeppmodellerna och bara använda baserna, skippa underlägget som ser ut som en stjärnhimmel, låta bli att göra löjliga små ljudeffekter när skeppen flyttar och skjuter och stänga av John Williams Star Wars-soundtrack som står på i bakgrunden.
Det är här unika färgscheman kommer in i bilden, de ökar känslan på spelbrädet markant.

kf01

Ett perfekt exempel på detta är Patriks ”Krayt Fang”, en YT-1300 från rollspelet Edge of the Empire (ett spel jag varmt rekommenderar, även det från Fantasy Flight Games). Formen är densamma som vilken annan YT-1300 som helst men hon har ett annat färgschema och en helt annan bakgrundshistoria.

kf02

Patrik har bara använt en serie washer för att måla Krayt Fang: först Earth, sedan Yellow, sedan Earth igen, Black, och till sist Sepia.
Han har inte tagit bort någon färg innan eller på annat sätt förberett skeppet för målning utan lagt på washerna direkt på modellen i sitt grundutförande.
Däremot finns det vissa delar på YT-1300 som washer inte fäster lika bra på; de röda och mörkare grå partierna t.ex. Där har Patrik istället målat med Enchanted Blue.
Alla färger och washer som Patrik använt är från Games Workshop.

Med Krayt Fang på spelbrädet utökas upplevelsen X-Wing Miniatures Game ytterligare ett steg, och att Krayt Fang och Millenium Falcon skulle vara på samma ställe samtidigt känns inte ett dugg konstigt medan två skepp som båda ser ut som Boba Fetts Firespray-31 blir ”fel”.

Boba Fett är en klon, men Slave-I är bannemig unik.

Jag hoppas att du tycker att det här har varit lärorikt eller underhållande. Om jag glömt att skriva något som du undrar får du gärna ställa frågor i kommentarsfältet nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.