Förvaring och förflyttning

X-Wing Miniatures Game är ett spel med relativt få komponenter. Det består av ett gäng skepp, spelmarkörer och annat krafs som skall med. Men efter ett tag börjar samlingen skepp, spelmarkörer och annat krafs bli ganska stor och då kan det vara bra att ha ett smidigt sätt att förvara och transportera spelet.

ffplayset

Det finns många olika förvaringslösningar. Vissa spelare behåller spelets komponenter i originallådorna och/eller plastförpackningen skeppen levereras i och bär helt enkelt runt dem på det viset, vilket duger gott och är helt gratis. Andra magnetiserar alla sina skepps baser och bär dem i verktygslådor av metall för att smidigt kunna plocka upp skeppen när det är dags att spela. 

Men den absolut vanligaste förvaringslösningen, åtminstone i vårt gäng, är de oreangesvarta förvaringslådorna från Clas Ohlson som heter något så fantasifullt som Förvaringslåda. De kostar 150kr styck.
Lådorna rymmer i sitt grundutförande tio små skepp, tre till fyra stora skepp eller buntar med kort och alla spelmarkörer man behöver.
En låda räcker långt, men blir det fullt i den första och man måste utöka med en till fungerar förvaringslådorna väldigt bra att ställa på varandra. Eftersom alla förvaringskomponenter går att flytta runt går det också att göra många olika kombinationer med förvaringskomponenterna. Jag tänkte visa hur vi har gjort med vår förvaringslåda.

Men först, det absolut bästa med den här förvaringslösningen – tycker jag – är inte att det går lätt att flytta spelet, det förväntar jag mig att det ska göra oavsett. Det bästa är att det går fort att ställa fram komponenterna och börja spela. Man har på ett smidigt och enkelt sätt allt på ett och samma ställe och på några minuter kan man vara igång och lira. Samma sak gäller när spelet skall plockas ihop, var sak har sin plats och innan man vet ordet av är det ihopplockat.

ffplaythings

Jag spelar X-Wing Miniatures Game väldigt ofta med min hustru. Till en början klarade vi oss fint med bara en låda, men efter ett tag kom vi på att vi behöver dubbla uppsättningar av allt för att ingen av oss ska stå utan skepp på en spelträff. Därför är vi nu på god väg att fylla tre sådana häringa Förvaringslåda.

fftoppocket

I den första lådan förvarar vi alla spelkomponenter exklusive skepp, dvs pilot- uppgraderings- och skadekort, spelmarkörer, uppdragsmarkörer, tärningar osv. Vi har även en extra uppsättning asteroider och skadekort ifall någon skulle behöva låna eller liknande. Det enda som inte går in i Förvaringslåda speciellt smidigt är de lite längre manöverstickorna, avståndsmätaren och regelboken. Därför har vi häftat fast en lite tåligare plastficka på locket av lådan med spelkomponenterna och förvarar mätstickorna, reglerna och laserpekaren där.

ffrebels

Sedan har vi en låda med bara Rebellskepp. Den är inte särskillt komplicerad utan innehåller alla Rebellskepp vi har samt extra pilotbrickor som vi lagt i förvaringskomponenten av den minsta storleken för att det enkelt skall gå att plocka ihop sin uppsättning skepp med respektive pilot.

fffalcon

Som du ser är det enda skeppet som inte går in utan problem YT-1300. Den är helt enkelt för lång, men som tur är passar den fint i en stor + en avlång förvaringskomponent om man skär till sidorna på dem. Det går enkelt att göra med en bra sax eller en vass kökskniv eller liknande.

ffimperials

Den tredje lådan är Imperielådan. Där står allt i givakt och inget skepp håller på och bråkar och tar extra plats. Förutom Lambda Class Shuttlen, den är – i sitt ihopfällda läge – några millimeter för bred för att det skall gå att stänga locket helt obehindrat om den ligger på sin bas (som den gör på bilden). Det går att stänga locket i nuvarande läge utan att skeppet tar skada, men ska man förflytta lådan lite längre och t.ex ha den i bakluckan på bilen eller så kan det nog vara vettigt att se till att den inte blir mosad om det hamnar något tungt på den. Lägger man istället bara själva basen någon annan stans – t.ex i den smidiga plastfickan – går Lambda Class Shuttlen i galant utan att nudda locket.

ffkomponenter

När vi spelar ställer vi förvaringskomponenterna som innehåller alla spelmarkörer som behövs under en match brevid spelplanen så att båda spelarna lätt kan greppa de markörerna som behövs. Det kan dock bli lite förvirrande med vilken markör som ligger i vilken förvaringskomponent.
För att lösa det skrev jag till en början namnet för respektive spelmarkör på respektive förvaringskomponent, men i stridens hetta och när hjärnan går på högvarv för att tänka ut manövrar, strategi och pew pew pew så har man jag inte tid hjärnkapacitet att sitta och läsa vad som står på sidan av någon liten förvaringskomponent.
För att det ska fungera smidigt med min reptilhjärna ritade jag helt enkelt av respektive spelmarkörs symbol på sidan av respektive förvaringskomponent med en svart marker.
På det sättet går det betydligt mycket fortare när handen snabbt behöver fiska fram en Focus-, Evade- eller Target Lockmarkör etc.
Jag har ritat symbolen för respektive spelmarkörs förvaringskomponent på båda sidorna, så när man har två spelbord uppställda brevid varandra kan båda matchernas spelare dela på spelmarkörerna vilket har fungerat väldigt bra.
Det går säkerligen att utföra det lite mer artistiskt än vad jag har gjort, jag tänkte aldrig att jag skulle visa upp dessa såhär på självaste internet.

10 reaktion på “Förvaring och förflyttning

 1. Jag har flera gånger funderat på att fixa 1 eller 2 lådor till, nu ser jag verkligen varför.
  Jag har lite smått ocd över hur sakerna ska ligga i lådan, men med zipbags och endast 1 låda tar de ju lite tid att få allt på rätt plats (jag sorterar dessutom upgradekort efter poäng och typ… tex alla elite pilotskills är sorterade efter poängstorlek o sånt)… och delar upp tie fighter, interceptor, advanced, slavei kort för sig o sånt… så… ja Pärla brukar sucka o säga ”ja du e väl klar om en halvtimme me att plocka ihop”. 😛
  Så…. de finns en risk att ja kommer rippa ditt upplägg rakt av mer eller mindre sen, nästan iaf. För det var smart. 🙂

  Men först…………. så måste olsson få in fler Förvaringslåda.. dom tar ju slut hela tiden. 😛

  • Jag tycker absolut att du ska ”rippa” mitt upplägg. Whatever works! Det är bara kul att hjälpa till (eller vad man ska kalla det för).

   Om de är slut i Citybutiken kan du prova Gränby, där brukar de fyllas på lite oftare och med lite fler. Citybutiken tar typ in en i taget.

   • Umeåbon här. Läste det här igen och jag kommer rippa ert upplägg rakt av. Tänkte på en sak: om Lambdans bas delar låda med en Firespray (inklusive dess bas osv) blir då Firesprayen för hög och tar i locket eller är det en win/win?

 2. Började bli trångt i min ensamma clas ohlson låda, så jag gick och köpte lite mer pluckfoam till min battlefoam väska, fick plats med allt och gott om expansionsplats, lite dyr lösning men det är smidigt att ta med sig vart man än ska.

 3. Vänd skeppen så att när väskan står upp så har de baserna riktade neråt. Kommer kanske inte göra superstor skillnad, men det känns bättre att veta att de små liven är rättvända under transporten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.