Asteroider

Nästan alla partier X-Wing garneras med rymdgrus. Visst är poletterna man får med i grundlådan vackra men man kan också tillverka egna asteroidmodeller som lyfts från brädet. Det finns oräkneliga sätt att göra dessa snygga men det som många av oss funderat på är hur man ska gå till väga för att lösa frågan om passage, överlapp och krock när man gör tredimensionella asteroider – alltså ateroider med en faktisk asteroidmodell. På något sätt måste man ju kunna lyfta bort asteroiderna från brädet så att de inte är i vägen för själva spelandet.

wellosethemintheasteroidfield

Ska man lyfta bort hela basen och markera var de stod på något sätt? Ska man ha ett litet fäste i basen att peta ner asteroidskaftet i? Min lösning är (som så många gånger förr) magneter! Genom att ha ultralätta asteroider med en magnet längst ner i stammen och magnetiska asteroidmarkörer så klarar man logistiken. Då så, till verket gott folk! 

Först en lista på grejer man behöver.

Material:

 • Övningskörningsskyllt – magnetisk
 • Sugrör
 • Gem eller ståltråd
 • Pinjebark
 • Papper, t ex en dagstidning
 • Magneter

Verktyg

 • Avbitartång
 • Hobbypensel
 • Hobbyborr
 • Limpistol
 • Sax
 • Blyertspenna

Färg:

 • Vit och svart sprejfärg
 • Svart hobbyfärg
 • Brun wash eller shade, lämpligen Agrax Earthshade från GW

Musik:

Allt du behöverBörja med att ordna själva baserna. Jag sprayade en magnetisk ÖVNINGSKÖR-skylt – ni vet en sån där grön – med svart färg, tracade asteroidmarkörerna och klippte med sax (spraya på båda sidorna så att mattheten blir densamma och spraya gärna efter att du har klippt eftersom du annars får en vit kant på markörerna.)

Asteroider på magnetplattaMan kan även med fördel  stänka på lite vit färg så att de smälter in på nån av Eriks och Hannas spelbräden. Magnetismen är ganska svag i dessa skyltar men det är bara bra, det blir lättare att få loss asteroiderna från dem utan att flytta på dem.

asteroidmovement

Klipp till sugrören i lämplig längd. Jag tycker samma längd som stammarna mellan baser och miniatyrer är en lämplig längd. Räta sedan ut några gem och klipp dem så att de blir aningen längre än sugrören. (Självklart går det bra att byta ut gemen mot ståltråd.)

Ståltråd, papper och sugrörKlipp till några remsor av papper. Remsornas bredd ska vara några (5-10) millimeter smalare än vad sugrörsbitarna är långa. Rulla sedan in gembitarna i papper och stick in dem i sugrören. Låt en lite gem vara synligt i ena änden och lämna lagom mycket plats till en magnet i andra. Denna förstärkning ger dels stadga och dels något för asteroiden att fästa på. Limma fast en magnet på avsedd plats och var noga med att magneten blir så rak som möjligt. Finessen med denna metod är att sugröret kapslar in magneten helt och hållet vilket döljer den och håller den på plats. Den enskilt största anledningen till att magneter lossnar från sin limfog är utrymme att rucka på sig och det utrymmet är tack vare sugröret minimerat. Borra sedan ett hål på respektive asteroid och limma fast dem på toppen av stammarna. Nu börjar bygget ta form och bara målningen återstår.

Svart- och vitsprejade "asteroider"När limmet väl har torkat så är det dags att rada upp asteroiderna på en lämplig målningsyta. Jag har valt ett kakburkslock eftersom det är magnetiskt. Spraya hela rasket svart och var noga – allt ska vara täckt. Avsluta med en hödagring med några duschar vit sprayfärg. Låt torka och washa sedan med brun wash/shade och måla avslutningsvis stammarna svarta. Klart för spel!

http://open.spotify.com/track/2TYPFvOEMx2joCNV39NYbC

Dessa asteroider är tillverkade av acetonbehandlad frigolit.

Om du har inspirerats till att göra egna asteroider av den här artikeln så är jag mer än nöjd. Hur som så hoppas jag att det har varit informativt och underhållande. Om du har beröm, kritik, synpunkter eller undrar över något så hör av dig. I kommentatorsfältet, via mejl eller facebook. Flyg som det regnar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.