Fluffa till ditt spel med X-Wing: Rogue Squadron

Jag börjar med ett intro till fluffet, hoppa ner till nästa underrubrik om du är ivrig och vill gå direkt på dagens tips.
Vi har ju alla en sak gemensamt – vi gillar Star Wars. Det finns säkert de som bara spelar spelet för att spelmekaniken är bra och inte ens sett något Star Wars (jag har sett det hända med Battlestar Galactica The Board Game). Men jag kommer för enkelhetens skull förutsätta att du sett Star Wars I – VI, inte gillade episod I särskillt mycket men rymstriderna i de övriga filmerna desto mer. Jag personligen är ingen snobb puritan utan gillar både det nya och det gamla. Det dåliga med det bra. Jag har en på gränsen till naiv syn på Star Wars och gillar nästan allt utan att ifrågasätta. Du behöver nödvändigtvis inte tycka likadant (jag hör hur det knorrar i föreningen när någon nämner prequels). 

Ok, då är vi på samma nivå.

Star Wars är betydligt mycket mer än filmerna. Kontinuiteten (Eng. ”canon”) har styrts med en järnhand av ledningen på Lucas Film genom tiderna så det mesta hänger ihop väldigt bra. Med vissa undantag.

Det jag pratar om är EU (Expanded Universe).
Det vill säga allt som är Star Wars som inte är de sex (i skrivande stund) filmerna. Alltså, böcker, serietidningar, TV- och dataspel och teveserier.
Det är här det bästa med Star Wars finns. Det är historier som går in på specifika saker eller karaktärer som bara swischar förbi i filmerna i vissa fall, eller blir bättre i andra. Tillsammans gör de Star Wars till ett fylligare universum.
Det är där ordet ”fluff” kommer ifrån; tänk dig Star Wars som din snuttekudde och Expanded Universe som mamman som kommer och fluffar till den när du skall sova.

Jag kommer framöver att tipsa om sådant som är sevärt och läsvärt men framför allt relevant för X-Wingspelaren. Med det menar jag det som utspelar sig runt samma era (primärt The Rebellion Era) som spelet, med några års marginal. Så om du vill ha tips om vilka böcker om Jedis under Old Republic-eran som är bra är du på lite fel ställe.

Nästa underrubrik
Majoriteten av alla namngivna piloter som Fantasy Flight Games använder sig av i spelet kommer (utöver filmerna) från det första, största och mest uppenbara tipset för X-Wing Miniatures Games spelare…

20130616-190223.jpg

X-Wing: Roque Squadron.
En serietidning som gavs ut av Dark Horse Comics från 1995 till 1998 i 34 nummer och en kort prequel på 3 nummer som släpptes 2005.
Här hittar vi stjärnor som Tycho Celchu, Horton Salm, Soontir Fel, och Turr Phennir med flera. Jag hoppas också på att vi får se fler av dem representerade i spelet i framtiden, såsom Ibitsam och Plourr Ilo.
X-Wing: Rogue Squadron handlar, som titeln avslöjar, om Rogue Squadron. Rebellernas elitpiloter med Wedge Antilles i spetsen och i serien får vi följa dem genom några av deras ”omöjliga” uppdrag som Rogue Squadron har som specialitet att bli skickade på. Fokus ligger på, och jag tror varje nummer innehåller, rymdstrider med lite bakgrundshistoria och runtomkringkuriosa. Men det blir en del ”PEW PEW PEW *WHOOOSH* BOOM!”, så om du är känslig för sådant; du har blivit varnad.

20130617-143415.jpg

Min inre tolvåring hoppar jämfota av lycka när jag läser serien igen nu på livets höst (trettioårsåldern) men den är, som mycket i Star Wars, skriven till en något yngre publik.

Serietidningens upplägg är klassisk 4-nummers story-arc, det vill säga att fyra nummer i rad kommer att handla om en sak, de nästkommande fyra om något annat. Men alla följer samma kontinuitet och samma karaktärer, även omförfattarna inte är rädda för att döda sina karaktärer med jämna mellanrum.
De gör vad de kan med att ge piloterna i Rogue Squadron karaktärsuppbyggnad och oftast genom längre sektioner då de gör annat än att flyga, typ springa omkring och slåss med knytnävarna eller lösa konstiga mysterium. Ibland kan det dock kännas som att det saknas lite djup även om serien verkligen försöker.

Detta märks tydligast i de tidigaste numren från 1995 och jag kan till och med gå så långt som att rekomendera att du skippar de första fyra avsnitten och börja på nummer 5. Innan dess var serien väldigt trevandes och hade inte riktigt hittat sig själv. Den påminner mer om någon gammal Star Trek under de första avsnitten där ”män är män” och ”kvinnor vet sin plats” och ”det inte finns något man inte kan göra med en skinnjacka och sina knytnävar”.

20130617-142325.jpg

Senare blir serien snabbt bättre även om den mellan varven får sin släng av J.J Abramskt berättande då vissa story arcs svävar ut väldigt långt och går lite vilse i sig själv för att sedan snabbt knytas ihop lite hastigt med att det, från ingenstans, dyker upp en svärm med TIE Fighters och Rogue Squadron måste springa till sina X-Wings och jaga ifatt dem.

Det jag saknar mest i serien är de andra rebellskeppen. Serien använde lite olika tecknare under sin livstid och majoriteten håller en hög nivå så det är en fröjd vila ögonen på teckningarna av skeppen. Det är därför det är så synd att inte fler modeller är med. Det dyker förvisso upp Y-Wings med jämna mellanrum och trots att serien heter X-Wing: Rogue Squadron och Rogue Squadron nästan uteslutande flyger X-Wings (i storyn alltså, det är till och med uttalat) så hade jag gärna sett mer A-Wing- och B-Wing-action. De två dyker upp som hastigast i prequelnummren men lyser med sin frånvaro i resten av serien. Imperiets standardförråd av TIEs finns dock väl representerat i en hälsosam blandning av Fighters, Interceptors och Bombers.

20130616-191154.jpg

Jag är medveten om att det här låter som hård kritik, det är inte min avsikt. X-Wing: Rogue Squadron utger sig inte för att vara något annat än det den är; lättsmält Star Wars action och därför gör den en inte heller besviken. Den är som att gå ut och ta en falafel; snabbt, enkelt och gott.
Jag älskar serien, men inte för att jag blev mind. blown. av den djupa historien. Utan för att jag får det jag vill ha ifrån den – dogfights och mycket rymdskepp.

Trots att det är en gammal serie borde din lokala välsorterade serietidningsbutik kunna skrapa fram dem, annars finns de att köpa genom Dark Horse Comics app till iPad/iPhone.

/Erik

2 reaktion på “Fluffa till ditt spel med X-Wing: Rogue Squadron

  1. Den påminner mer om någon gammal Star Trek under de första avsnitten där ”män är män” och ”kvinnor vet sin plats” och ”det inte finns något man inte kan göra med en skinnjacka och sina knytnävar”. Haha, låter ju fantastiskt dock 😀

  2. En väldigt kul grej jag gillade med Rouge Squadron-böckerna, alltså pocketarna, var när de blev beordrade att måla kill marks på sina skepp, eftersom rebellerna ville göra de till någon slags poster boys och propagandaenhet. Wedge blev en anings generad när hans mekaniker målade två dödstjärnor på hans X-vinge 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.