Fluffa till ditt spel med Darklighter

Darklighter-CoverDarklighter är en serie i fyra nummer och släpptes av Dark Horse Comics som en del av den långtgående serietidningen Star Wars: Empire.
Star Wars: Empire kom ut den 4 september och pågick i 40 nummer. Miniserien Darklighter sträcker sig från nummer 8 till och med 12 och kom ut första gången den 26 maj 2004.

I Darklighter får vi följa ingen mindre än Luke Skywalkers bäste vän och tillika förebild Biggs Darklighter. Serien tar sin början på Tatooine när Imperiet är näst intill ett rykte och både Biggs och Luke flyger T-16 Skyhoppers för att fördriva tiden.

Vi får följa Biggs Darklighter när han lämnar sanddynorna – och sin bäste vän – på Tatooine. Han gör det för att gå med i ”The Academy” som nämns i förbifarten i Episode IV A New Hope. Det få, inklusive mig själv, sällan tänker på är att ”The Academy” inte är något annat än The Imperial Naval Academy. Detta är alltså under en tid då rebellrörelsen inte är mer än en viskning i en avlägsen korridor. De unga lantispojkarna Luke och Biggs längtar efter ett liv bortom sanden och Imperiet erbjuder frestande äventyr för uttråkade fuktfarmare.

Darklighter-Inside

Biggs är en talangfull och skicklig pilot som naturligtvis inte har svårt att lyckas som Imperiets stolthet. Men under seriens gång får vi se hur insikten om Imperiets sanna jag växer fram. Tidigare självklarheter betvivlas och lojaliteter ifrågasätts.
Alla som sett Star Wars Episod 4 eller spelat X-Wing Miniatures Game vet ju på vilken sida Biggs Darklighter står när allt är sagt och gjort så det kommer kanske inte som en stor överraskning var hans lojalitet till slut hamnar.

Det är verkligen intressant att följa vägen dit då Biggs Darklighter är en väldigt stark karaktär i Star Wars-universumet. Hans historia har dessvärre hamnat på klipprummets golv; många scener där Luke Skywalker och Biggs Darklighter interagerar spelades in men användes aldrig i A New Hope.
Darklighter-Inside19De finns fortfarande att se bland en del ”deleted scenes” och de dyker upp titt som tätt i en och annan dokumentär. De klippen har tyvärr aldrig restaurerats och klippts in i efterhand vilket (George) Lucas Film generellt är kända för att göra med Star Wars.
Troligtvis har det att göra med att de scenerna slopades redan i förväg och aldrig spelades in helhjärtat och med rätt utrustning. Så att få dem att funka i filmerna är troligtvis ett jobb för stort även för Lucas Film tyvärr. Vilket är synd då jag tror att de scenerna hade gjort väldigt mycket för A New Hope och Star Wars i allmänhet. Scenerna handlar om en tid då upproret startar, en tid som inte finns porträtterad i film (ännu, Star Wars: Rebels jag tittar på er) men förhoppningsvis är det något vi kommer att få se mer av i framtiden och kanske får vi en del luckor ifyllda.

Darklighter-Inside5

Därför är det tur att den här serien finns. Den tar sig an just de scenerna och vi får äntligen se allt som sägs mellan Biggs och Luke i scener vi bara fått se antydningar om. Det mångdubblar djupet på Biggs Darklighters karaktär och gör det betydligt mer intressant att spela honom i X-Wing Miniatures Game och för att man får en helt ny insikt till Biggs och Lukes vänskap. Man får en större förståelse till varför de var så glada att se varandra i hangaren på Yavin 4 och det ger en helt ny tyngd bakom Biggs Darklighters död då han offrade sig för sin barndomskompis och Rebellerna.

Miniserien är allt som allt väldigt välskriven med bra karaktärsinteraktioner. Storyn är gripande och lite mörkare än vad Star Wars-serietidningarna vanligtvis brukar vara. Det är många grymma situationer och mörka öden.

Darklighter-Inside9

Men det finns naturligtvis även action i serien och utöver Biggs Darklighter dyker en del välkända ansikten upp. Däremot har serien sina detaljbrister när det kommer porträtteringen av teknologin: Som du ser på bilden ovan ser det ut som att TIE Fighterns motor sitter mitt i ”ögongloben” och det finns en del scener då TIE-piloternas dräkter är felporträtterade för att författarna ville att piloternas ansikten skulle synas, vilket både du och jag vet är svårt i en TIE Fighter-pilots hjälm. Detta är dock något som tecknarna och författarna fått förklarat för sig och det finns visserligen disclaimers för det men jag är lite petig med sådant och tycker aldrig att berättande får ske på bekostnad av detaljkunskap.

Darklighter-Inside6

Detta till trots ligger miniserien Darklighter mig väldigt varmt om hjärtat då den – likt många andra EU-berättelser – tillför mer till Star Wars än bara sig själv. Till och med lite mer än vad de vanligtvis brukar då det är en såpass tung och underskattad men ändå viktig karaktär som Biggs Darklighter. Det är också kul att – som i fallet med boken Death Star –  följa delar som porträtterar kriget ur Imperialisternas synvinkel. Darklighter är så vasst skriven och täcker så kritiska och dramatiska delar att den gör ett starkt intryck.

Hör gärna av dig med rättelser, kritik eller beröm. Antingen i kommentarsfältet här nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.