Spelets skepp: X-Wing

Incom T-65 X-Wing är kanske det mest ikoniska skeppet i hela Star Wars-universumet. Av goda anledningar. Luke Skywalker flyger en X-Wing när han spränger (spoiler) den första (spoiler) dödsstjärnan i Episod IV. Yoda lyfter sedan samma skepp (spoiler) ur ett träsk när han (spoiler) lär Luke bemästra ”The Force” i Episode V och Wedge Antilles skjuter de dödande skotten på den andra (spoiler) dödsstjärnan från en X-Wing i Episod VI.

xwings

Det är skeppet som vårt kära spel är namngivet efter och troligtvis det första skeppet man hamnar i kontakt med när man testar att spela första gången. X-Wing är stommen av Rebellernas flotta. En X-Wing är bra på allt och inte direkt dålig på någonting. En eller flera X-Wings är därför mer regel än undantag på Rebellistor. Men saker som är bra på allt är sällan bäst på någonting. En X-Wing har inte det mest generösa manöverhjulet, heller inte ett stort bibliotek av Actions och skeppet är som billigast 21 poäng dyr. Så vad säger du? Ska vi se vad X-Wing är för ett skepp? 

Stats
X-Wing håller en jämnt medelhög nivå på sina stats. Det är inget extremt åt något håll men framför allt har X-Wing inga stats som är direkt dåliga heller. Först och främst har en X-Wing tre attacker i grund, vilket är mycket bra. Inte bäst, men mycket bra. Det gör visserligen att X-Wings sällan uppgraderas till att bära Torpeder då många inte tycker att det är värt poängen för att få en till attacktärning som bara går att använda en gång, men det är ett lyxproblem.
Vidare har X-Wing visserligen ”bara” två Evades vilket i princip är minimum för att det inte skall kännas löjligt och rent ut sagt dåligt, men det är inte alls lika betryggande som att ha tre gröna tärningar. Det är bra, men inte mycket bra.
Det betyder dock inte att en X-Wing på något sätt är skör. Tvärt om, det Evade-tärningarna lämnar att önska fylls i av de tre Hull Points och två Shields skeppet har. Det blir sammanlagt fem Hit Points (tre Hull Points och två Shields) vilket gör att ett motståndarskepp vanligtvis inte kan one-shotta en X-Wing, dvs ta ut skeppet med enbart en attack och lite tur.
Detta går enbart att göra om anfallaren har lika många attacker eller fler än vad försvararen har totala Hit Points. Nu går det visserligen att attackera med fem tärningar (en TIE Interceptor på avstånd 1 med uppgraderingen ”Expose” till exempel) men det är relativt sällan så många attacktärningar rullar.

xwingtargetlock

Actions
Som ett av de första skeppen i spelet har X-Wings bara tillgång till Focus och Target Lock i sitt grundutförande. Det är kanske inte en imponerande arsenal av Actions och skeppet hade kanske betett sig helt annorlunda om det även haft Evade, Barrel Roll eller Boost. Men X-Wing är inte ett skepp som glänser i manövrering och flams. X-Wing glänser istället vid anfall och Focus och Target Lock är de två allra viktigaste Actions ett offensivt skepp kan ha för att kunna agera därefter.

Manövrering
X-Wing_MoveX-Wings är som sagt genomgående bra på allt men heller inte bäst på någonting. Det gäller i synnerhet när det kommer till Manövrering då en X-Wing snabbt lämnar en del att önska på manöverhjulet. Hur många varv du än snurrar det kommer inte den där nittiograderssvängen i hastigheten 1 att komma. De har naturligtvis alla manövrar de behöver för att kunna agera effektivt. Det är dock även här utan att imponera på någon och så fort en X-Wing tappar kontrollen på en sammandrabbning är den relativt lätt – för en smidigare motståndare – att utmanövrera dem. Framför allt när X-Wings blir tilldelade Stress Tokens då de enbart har tillgång till tre (fyra) gröna manövrar.
På grund av detta kan X-Wings lätt bli förutsägbara och då kan de ha svårt att få tillbaka  övertaget igen. Till sin stora fördel har X-Wings däremot den relativt sällsynta men ytterst användbara manövern ”1, Straightintext”. Den går att använda när man har snabbare motståndare bakom eller framför sig för att helt enkelt spela deras hastighet till en nackdel mot dem och den där ettan rakt fram är dessutom en grön manöver. Den gör även att X-Wings kan göra en långsam inflygning mot en sammandrabbning och lägga eldunderstöd under flera turer i rad utan att hamna mitt uppe i gröten.

xwing1straight

Vad det gäller manövreringstaktik för X-Wings är det bästa man kan göra att flyga dem lugnt och metodiskt, hålla avstånd, bredda attackvinklarna och därigenom inte lämna något utrymme till att bli utmanövrerad. Åtminstone till en början tills självförtroendet växt och man känner sig säker på manövreringen.
Det fungerar väldigt bra att inleda en sammandrabbning med att snabbt försöka ta kontroll genom att tidigt skjuta ut en motståndare med fokuserad eld. Följ sedan upp den rubbade balansen med att flyga två eller fler X-Wings tillsammans och försöka täcka upp så många vinklar man kan och/eller samtidigt sammanstråla i några ”Kill Zones”. Detta är viktigt för att inte bli ifrånflugen och tappa kontrollen.

På tal om det, alla rymdstrider i Star Wars är inspirerade av – och uppbyggda på ungefär samma sätt som – luftstrider från andra världskriget. Fantasy Flight Games har i sin tur fångat känslan och stilen av striderna i Star Wars till spelet X-Wing Miniatures Game och det går därför att applicera många av de gamla taktikerna från just andra världskriget nästan direkt på hur du spelar X-Wing Miniatures Game.
Prova till exempel att Googla eller läsa på Wikipedia. I X-Wing Miniatures Game har vi naturligtvis inte höjdskillnader att ta hänsyn till och många av taktikerna går kanske inte att applicera fullt ut, men låt det som sägs ligga och puttra i bakhuvudet när du spelar så lovar jag att du kommer att kunna dra nytta av både en, två och tre saker du lär dig.

Uppgraderingar
X-Wings har tillgång till Astromechs, Proton Torpedoes och Modifikationer. Vanligtvis är Astromechs oftast med medan Proton Torpedoes och Modifikationer är relativt ovanliga. Med tre attacktärningar som standard – och på grund av att Proton Torpedoes behöver Target Lock för att användas samt kostar poäng – är det många spelare som lämnar torpederna på hyllan.
Modifikationerna är sällan riktigt värda på ett skepp som redan flyger hyfsat bra, har relativt många Hit Points och två gröna försvarstärningar men samtidigt inte är speciellt framstående på någon av dem. Det jag menar är att en modifikation som till exemepel ökar ett skepps Evadeförmåga är bra på ett skepp som redan är jättebra på Evade men eftersom X-Wings inte riktigt är jättebra på något är dessa modifikationer inte tillräckligt.
Vill du däremot utöka någon av dem ska du självklart göra det. Det är inte fel.
Först ut finns Stealth Device och Shield Upgrade som ger en ytterligare försvarstärning respektive Shield Token. I valet mellan de två är Shield Upgrade bättre då en X-Wing har relativt bra med Shields och drar därför stor nytta av en ytterligare Shield Token medan två Evadetärningar som blir tre inte riktigt har samma stora ökning. En Stealth Device kan visserligen behålla sitt värde ”längre” men fråga Imperiespelarna om tre Evadetärningar räcker innan du bestämmer dig.
Sedan har vi Engine Upgrade som ger ditt skepp möjligheten till Boost. Men eftersom Boost är en Action och X-Wings är gjorda mer för attack än manövrering är Focus och Target Lock bättre alternativ ute på brädet. Engine Upgrade, på sina 4 poäng, riskerar därför att gå hela matchen oanvänd. Det finns naturligtvis de som flyger sina X-Wings med Engine Upgrade varje gång för att lättare och snabbare komma till attacklägen så var inte rädd för att prova. Jag menar inte att det är fel. Jag menar bara att Boost på en X-Wing är en krycka.

Gemensamt för alla uppgraderingar till X-Wing är att skeppet väldigt lätt blir väldigt dyrt poängmässigt, och en X-Wings primära syfte är att skjuta mycket och skjuta ofta. Därför tycker jag att uppgraderingspoäng, framför allt vad det gäller Proton Torpedoes och Modifikationer, är lite felplacerade då de – som Patrik skrev – inte ger tillräckligt mycket bang for the buck.

Men på Astromechs är det är roligt – och värt – att spendera sina uppgraderingsbucks. Astromechs kommer i lite olika smaker vars användningsområden tilltalar olika personer beroende på preferens och åt vilket håll man vill böja sina X-Wings.

R2_Astromech

Den första, enklaste och billigaste är R2 Astromech. Förutom att vara fluffmässigt korrekta – X-Wings flygs nämligen bäst med R2 Astromechs i Star Wars för att R2-enheterna är överlägsna R5-enheterna i att beräkna hyperspacerutter. Plus att R5-enheterna ofta är väldigt otrevliga. Så det så – låter en R2 Astromech alla dina manövrar i hastigheterna 1 och 2 att räknas som gröna manövrar. Detta gör att du får fler alternativ till att bli av med en stressmarkör i den rundan som följer den du blev stressad. På så sätt låter en R2 Astromech dig vara djärvare i dina manövrar och ”straffet” för att din pilot blir stressad lindras något. Dina X-Wings kommer också att bli mindre förutsägbara med hjälp av en R2 Astromech vilket är en stor fördel.

r5-astromechDen andra standardenheten är R5 Astromech.
Denna lilla vän låter dig vända ett uppvänt Damage Card nedåt (per tur) och låter dig därför ignorera effekterna av Critical Hits på de kort du vänder ner.
Du tar naturligtvis fortfarande skadan tilldelad men behöver inte dras med de långvariga effekterna av uppåtvända skadekort.
Ska jag däremot vara helt ärlig tar jag aldrig denna Astromech till mina X-Wings även om den bara kostar en poäng. Det finns andra Astromechs som passar bättre till det här skeppet och R5 Astromech passar bättre på andra skepp. Den största anledningen är att en X-wing ”bara” har tre Hull Points. När de väl börjar ticka ner kan man inte lita på att en R5 Astromech kommer att hjälpa en och effekterna av Critical Hits lider man oftast av en tur eller två innan man dör.
Ett skepp som har fler Hull Points lider troligtvis av effekterna av Critical Hits under en längre perod och drar därför större nytta av R5 Astromechs än vad X-Wings gör. Plus att den inte är lika bra på att beräkna hyperspacerutter.

Sedan finns det de namngivna – unika – astrorobotarna. Med unika menas att det bara får finnas en av dessa astromechs per lista. Vilket är vettigt då de är ”sjukt nice” allihopa och spelet hade blivit obalanserat om man fick ha fler av samma.

R2-d2

Jag börjar med den bästa namngivna astromechen, jag kan inte hålla mig längre. R2-D2 är så jävla bra. R2-D2 är typ fusk. Typ. Faktiskt. Förutom att vara med i alla sex filmer (Episod I – VI) och Clone Wars ger denna kaxiga lilla robot dig en Shield Token tillbaka varje gång du gör en grön manöver.

Whaa?!

Ja, det är sant. Bro-ken! Okej, så farligt är det faktiskt inte. En X-Wing som göra gröna manövrar blir väldigt förutsägbar och nej R2-D2 är faktiskt fusk. R2-D2 har dock som tur (eller synd, beroende på vem du frågar) är inte samma egenskaper som en generisk R2 Astromech (det vill säga att alla manövrar i hastigheterna 1 och 2 räknas som gröna) och en X-Wing kan förstås inte ta fler än en Astromech åt gången. Hur skulle det se ut?

R5-K6Sedan har vi R5-K6 som gör något så specifikt som att låta dig återfå en nyligen spenderad Target Lock om du slår Evade som resultat på en försvarstärning efter att du har spenderat din Target Lock.
Det är visserligen ingen action och R5-K6 kostar dig bara två poäng men eftersom Evadetärningen har många blanka sidor är det, enligt mig, lite bortslösade poäng. Eller, hade tärningsslaget inte varit med i beräkningarna hade det naturligtvis varit en helt annan sak men som det ser ut just nu så… mjeh.
Tycker du det låter intressant så för all del, ta med den. Framför allt om du är en stor anhängare av Target Lock. Berätta sedan för mig hur bra den är. Det kanske bara är jag som missat något. R5-K6 är Garven Dreis personliga Astromech och jag hade hellre sett att man återfick en spenderad Focus Token genom att slå tärningar eller något sådant. Dels för att det hade gjort R5-K6 till en ”bättre” Astromech (beror ju på, jag använder Focus oftare än Target Lock så för mig passar den inte som den är i dagsläget) men framför allt för att det matchat Garven Dreis förmåga i spelet. Det hade visserligen varit lite för bra med en poängkostnad på bara 2 men för 4 hade det varit vettigt.

r2-f2

R2-F2 däremot låter dig öka dina försvarstärningar med en tärning under en hel tur. Det är något riktigt användbart på piloter som kan behöva lägga mer energi på att försvara sig än att anfalla, Biggs Darklighter till exempel. R2-F2s förmåga är visserligen en Action och det innebär bara en medelmåttig ökning då X-Wings bara har två Evadetärningar i grund och tre inte är sådär katastrofalt många det heller (fråga bara alla TIE Piloter någonsin), men det är viktigt att komma ihåg att förmågan gäller för alla attacker under en hel runda.
Utrustar man en X-Wing med R2-F2 för att öka dess chanser att klara sig länge – och man verkligen vill hänge sig till syftet – tycker jag det passar bra att även uppgradera det skeppet med en Stealth Device. Det innebär att den X-Wing med båda dessa två uppgraderingar kastar fyra gröna försvarstärningar när det blir dags att försvara sig och då börjar det verkligen arta sig. Det blir ett aningens dyrt skepp poängmässigt men det kan vara räddningen i svåra situationer.

r5-d8

Sist ut har vi Jek Porkins Astromech R5-D8 med en förmåga som är både en Action och innefattar ett tärningsslag: Om du får antingen Evade eller Focus In Text som resultat på en grön försvarstärning får du ta bort ett av dina nedåtvända (alltså inte uppvända Critical Hit) skadekort som ditt skepp blivit tilldelat. Det är jättebra om man vill överleva länge.

Eller hur Porkins? Porkins?! 

Notera att du får ta bort det helt och hållet, inte vrida eller vända på det utan helt enkelt ”laga” ditt skepp. R5-D8 är, tillsammans med R2-D2, därför en av de enda två funktionerna i spelet som låter dig ta bort skada från ett skepp, vilket är imponerande. Men som sagt, det krävs både en Action och ett tärningsslag. Det kan dock helt klart vara värt det i en knipa. Jag har vid fler tillfällen önskat att jag hade R5-D8 med mig i en X-Wing men innebär det att jag tar den? Njae. Den är ju trots allt inte särskilt bra på att beräkna hyperspacerutter.

Piloter
X-Wing finns att få med två generiska och fyra namngivna piloter. Något jag verkligen saknar bland X-Wingpiloterna är generiska piloter med tillgång till Elite Pilot Talents, vilket många andra skepp har men inte X-Wing. Det är visserligen inget jag ligger sömnlös över men det hade varit kul med möjligheten. Det är nämligen enbart två – de dyraste förstås – av X-Wings piloter som har tillgång till Elite Pilot Talents och i den takten rusar poängen iväg väldigt fort.

Rookie-pilotRookie Pilot
21 Poäng
Pilot Skill 2

En av de, enligt mig, mest prisvärda piloterna i spelet.
För lagom dyrbilliga 21 poäng får du alla fina stats jag tidigare nämnde på en pilot med Pilot Skill 2. Jag brukar vilja hålla mina Rookie Pilots billiga och enbart ge dem en R2 Astromech, om något. Deras Pilot Skill gör att de skjuter före både Academy Pilots och Alpha Squadron Pilots vilka är väldigt vanliga att stöta på ute på brädet. Allt annat får de dock vänta på, men för 21 poäng hade det varit obalanserat om det vore på något annat sätt. Deras relativt låga poängkostnad gör dessutom att det oftast går att få in tre Rookie Pilots tillsammans med en bra uppgraderad namngiven pilot på 100 poäng. En annan sak som Rookie Pilots är mästare på är att underskattas. Oftast ställer man fram dem tillsammans med någon ”bättre” pilot som låter mycket farligare och Rookie Pilots kan lätt åka omkring relativt ostörda och många matcher har MVP (Most Valuable Pilot) varit just de billiga piloterna man lätt underskattar.

HjtnOjX

Red Squadron Pilot
23 Poäng
Pilot Skill 4

När jag nämnde att jag saknar en generisk X-Wingpilot med tillgång till Elite Pilot Talents var det Red Squadron Pilot jag tänkte på.
Med en Pilot Skill på 4 och en kostnad på 23 poäng har jag svårt att se Red Squadron Pilots plats i spelet. Hen skjuter inte särskillt mycket tidigare än Rookie Pilot och det är i princip bara fyra piloter Red Squadron Pilot – till skillnad från Rookie Pilot – garanterat kommer att få skjuta innan: Obsidian Squadron Pilot i TIE Fighter, Tempest Squadron Pilot i TIE Advanced, Avenger Squadron Pilot i TIE Interceptor och Bounty Hunter i Firespray-31. Alla dessa piloter, förutom kanske Bounty Hunter i Firespray-31, lider av samma mittemellansyndrom som Red Squadron Pilot och är relativt ovanliga att möta i spel. Därför hamnar de lite i skymundan då de inte har någon given, självklar, plats som de piloter som antingen flyger först eller skjuter först brukar ha. Kunde man ge dem Elite Pilot Talents skulle de få en mycket tydligare roll i spelet.

biggs

Biggs Darklighter
25 Poäng
Pilot Skill 5
”Other friendly ships at Range 1 cannot be targeted by attacks if the attacker could target you instead.”

Kommer du ihåg i Episod IV när Luke Skywalker skulle skjuta torpeder in i Dödsstjärnan genom det pyttelilla hålet? Han hade ju en kompis bakom sig som offrade sig för att Luke skulle ha tid och möjlighet att avlossa sina torpeder.
Det var Biggs Darklighter.
I X-Wing Miniatures Game har de tagit hans egenskap i filmen och översatt den till att alla skepp som försöker skjuta på någon av Biggs kompisar som är inom 1 från honom måste skjuta på Biggs istället. Biggs riskerar därför att dö väldigt fort. Naturligtvis. Ens motståndare måste ju skjuta på honom. Men med lite övning går det att använda Biggs till riktigt stora framgångar. Uppgraderar man honom lite taktiskt ökar man naturligtvis hans chanser att komma till nytta flera gånger men poängkostnaden rusar självklart iväg väldigt fort. Det du vill göra är att hålla Biggs Darklighter nära dina kompisar men långt ifrån dina motståndare så att Biggs, om möjligt, får en extra tärning att försvara sig med om/när han hamnar på avstånd 3. Men var försiktig, om inte motståndaren kan skjuta på Biggs så måste de inte utan kan då botanisera bland dina övriga skepp du tänkte skydda med Biggs. Det gäller därför att alltid hålla honom inom din motståndares attackvinklar och på lagom avstånd. Inte för långt bort men heller inte för nära.
Han har dessvärre inte tillgång till några Elite Pilot Talents men uppgraderar du honom med nyss nämnda R2-F2 som ger honom en extra försvarstärning och modifikationen Stealth Device som ger honom ytterligare en försvarstärning. Eller R2-D2 för den delen som låter honom regenerera sina sköldar och med modifikationen Shield Upgrade, som ger honom ytterligare en Shield Token, har han mycket större chanser att komma till nytta. Problemet med att göra så är – som sagt – att Biggs Darklighter blir väldigt dyr. Han kostar 25 poäng i grund vilket är mycket nog och med R2-F2 och Stealth Device går han lös på 31 poäng. Med R2-D2 och Shield Upgrade hela 33 poäng. Det är väldigt mycket poäng för någon som ”bara” ska dra åt sig eld, men med lite övning och rätt utförande kan det mycket väl vara värt var enda en av poängen. Han flyger trots allt i en X-Wing och slår minst tre röda attacktärningar varje gång han anfaller.

Garven-dreis

Garven Dreis
26 Poäng
Pilot Skill 6
”After spending a focus token, you may place that token on any other friendly ship at Range 1-2 (instead of discarding it).”

En veteran i fluffet och ledaren av Red Squadron (senare Rogue Squadron) i Episod IV.
Garven Dreis är en riktigt häftig karaktär i Star Wars och en stabil pilot i X-Wing Miniatures Game. Han har en relativt låg Pilot Skill på ”bara” 6 men en förmåga som går att kapitalisera stort på.
När Dreis spenderar en Focus Token får man placera den på ett annat skepp inom avstånd 1-2. Det är viktigt att komma ihåg att det är 1-2 och inte bara 1. På så sätt kan du ge piloter med lägre Pilot Skill en Focus Token att ha att bättra på sin attack med om de tog Target Lock som Action i Activation Phase, eller att spendera vid försvarstärningsslag vilket även piloter med högre Pilot Skill än Dreis kan göra. Dock finns risken att de piloterna redan fått attacker mot sig från piloter med högre pilot skill än 6 men det kan ju aldrig någonsin skada med en Focus Token.
Något som är extremt viktigt att komma ihåg med Garven Dreis förmåga är först och främst att det bara är när man spenderar en Focus Token som man får lägga den på ett annat skepp.
Det andra – som kanske är ännu viktigare att veta – är att du inte behöver slå ögon på ett tärningsslag för att få spendera Focus Tokens. Slår du bara blanka tärningar kan du spendera din Focus Token på att modifiera alla 0 (noll) Focus In Text i tärningsslaget. Det innebär att Garven Dreis alltid kan spendera sin Focus Token så länge han får anfalla eller försvara sig. Garven Dreis har däremot inte tillgång till några Elite Pilot Talents så när det kommer till att uppgradera honom är det bara Astromechs, Torpeder och Modifikationer man har att välja på.
Hans förmåga att föra vidare Focus Tokens gör också att alla uppgraderingar – såsom Astromechs och Modifikationer – vilka innebär Actions eller gynnar något annat än Focus Tokens går fetbort. Kvar finns inte särskillt mycket och många gånger kör man Garven Dreis som support till andra – mer spektakulära – piloter och därför ger man (jag) honom heller aldrig några unika uppgraderingar såsom R2-D2 eller R2-F2 då de oftast är bättre spenderade på piloterna som Garven supportar. Vill man spela honom fluffigt tar man dock R5-K6 men R5-K6 gynnar bara Target Lock och ja… allt jag nyss skrev.
Garven Dreis kostar 26 poäng och det tycker jag att han är värd. Kostnadsökningen som uppgraderingar innebär är gör honom dock lite för dyr och jag kör honom oftast i sitt grundutförande.

Luke-skywalker

Luke Skywalker
28 Poäng
Pilot Skill 8
”When defending, you may change 1 of your Focus In Text results to a Evade result.”

Mycket finns att säga om Luke Skywalker som karaktär i Star Wars. Du vet troligtvis det mesta redan så jag går inte in värst mycket på det nu. Istället kikar vi på hans specialförmåga i spelet: För 28 poäng får du Luke Skywalker, Pilot Skill 8, som när han slår försvarstärningar får ändra ett Focus In Text resultat till Evade.
Det är en förmåga som kanske inte låter värst imponerande till en början men när man väl sitter och flyttar runt Luke – och framför allt när din motståndares röda attacktärningar börjar rulla – kommer fördelen med hans förmåga att bli glasklar. En X-Wing har ju som du vet bara två försvarstärningar i grund så den behöver all hjälp den kan få. En Focus Token vid försvar gör ju gott men det fina med Luke Skywalker är att han får ändra Focus In Text-resultat vid varje attack han måste försvara sig mot.
Det är synnerligen spektakulärt och det gör honom allmänt säkrare och svårare att skjuta ut under en längre tid, men det innebär också att man kan spela Luke Skywalker offensivt väldigt effektivt eftersom man inte behöver ta lika stor hänsyn till att försvara sig.
Luke har – till skillnad från alla nyss nämnda piloter – tillgång till Elite Pilot Talents. Äntligen.
Så vad passar honom? Determination (1 poäng) är väldigt bra då den dels är billig men framför allt försäkrar en om att man inte blir av med Lukes fina förmåga. Men eftersom hans förmåga låter en (mer eller mindre) ignorera defensiva uppgraderingar brukar jag ta honom med Marksmanship för 3 poäng, en Action som gör att han får ändra en Focus In Text resultat till crit resultat och alla andra Focus In Text resultat till hit när han anfaller. Annars tycker jag att Push The Limit passar väldigt bra på Luke trots att en X-Wing bara har tillgång till två Actions. Det låter dig anfalla med både Target Lock och Focus vilket, som du vet, är jättebra. Men då dras man förstås med nackdelen att man får en Stress Token att bli av med. Vad det gäller Astromechs på Luke Skywalker är det – förstås – svårt att inte ta R2-D2. Det är ju där R2-D2 hör hemma och ökar Luke Skywalkers överlevnadschanser markant. Men eftersom Luke redan har relativt bra förmåga att klara sig brukar jag inte ta den vägen. Istället ger jag honom oftast en vanlig R2 Astromech, framför allt när jag kör Luke med Push The Limit.

wedge-antilles

Wedge Antilles
29 Poäng
Pilot Skill 9
”When attacking, reduce the defender’s agility value by 1 (to a minimum of 0).”

Nu har jag suttit i fem minuter och försökt komma på hur jag ska inleda texten om Wedge. Jag kommer inte på något som introducerar honom med värdighet.
Han är jättebra.
En av de bästa piloterna i Star Wars-universumet tillika spelet. Han kör en X-Wing vilket i sig är bra nog, kostar visserligen 29 mastiga poäng men har en Pilot Skill på hela 9 och en förmåga som gör att motståndare som försvarar sig mot Wedges attacker får en färre försvarstärning än vanligt.
Det är verkligen magnifikt. Han är en riktig moralsänkare att möta. Men han är inte på något sätt odödlig – han kör trots allt en X-Wing och den tärningen han tar bort från sin motståndare får han inte använda själv så det är två försvarstärningar i grund, precis som för alla andra X-Wingpiloter. Och han brukar få använda sina försvarstärningar. Flitigt. För när Wedge kommer ut på bordet brukar all ens motståndares fokus läggas på att få bort honom A.S.A-fucking-P.
Därför är det viktigt att uppgradera honom defensivt om man märker att man aldrig riktigt får användning av honom. Men eftersom han redan kostar 29 poäng gäller det att hålla tungan rätt i mun. Han har förstås tillgång till Elite Pilot Talents och precis som för Luke Skywalker är Determination värdefull då man inte gärna blir av med hans förmåga. Man kan ju, om man vill, göra honom ännu bättre offensivt genom att ge honom Deadeye, Marksmanship, eller Expose men det kan få bakslag när han möter den totala samlade vreden (rädslan) från sin motståndare.
Det kan däremot vara bra att ge honom Swarm Tactics och ta med till exempel Garven Dreis som support eller en R2 Astromech och Push The Limit.
Men ska jag vara ärlig brukar jag ge honom R2-D2. Jag vet jag vet, det är lite cheesy men det skjutsar upp Wedge till hela 33 poäng så man får betala för vad man får. Men lovar du att spara Wedge till sist när vi möts i spelet så lovar jag att inte ta R2-D2. Nej, jag trodde väl inte det. R2-D2 kräver ingen Action, hjälper till med den (förhoppningsvis) långsiktiga överlevnaden och sitter bäst på en utsatt pilot som Wedge Antilles.
Modifikationer brukar jag – precis som med alla andra X-Wings – inte ta på Wedge. Hans poängkostnad rasar som sagt iväg redan som det är – med R2-D2, Expose och Shield Upgrade skulle Wedge hamna på 45 poäng – och han drar inte så överdrivet stor nytta av modifikationerna. I alla fall ingen nytta som du själv inte kan förbättra med att träna på att flyga honom först.
Torpederna brukar jag som sagt alltid lämna hemma när det kommer till mina X-Wings, Wedge i synnerhet då poängkostnad bla bla bla.
I fluffet är Wedge Antilles en lugn, sansad och metodisk pilot. I X-Wing Miniatures Game är det bäst att spela honom på samma sätt. Se till att han får skjuta varje tur – varje tur – och ta inga överdrivna chanser. Inga heroics. Skriv inga checks your body can’t cash utan ta din motståndare av brädet ett skepp i taget med hjälp av Wedge Antilles och ett par av hans kompisar och låt din motståndare ta hand om att bli stressad och få panik.

Framtiden
Jag hoppas innerligt att Fantasy Flight Games lugnar sig med att släppa fler skepp i framtiden. I och med Wave 3 behövs det verkligen inte. Istället skulle jag hellre se fler piloter till X-Wings. Läser du till exempel serietidningen X-Wing: Rogue Squadron eller boken med samma namn hittar du massvis med piloter som verkligen skulle vara kul att ha representerade i X-Wing Miniatures Game.
Först och främst Isplourrdacartha Estillo och Ooryl Qrygg men även Ibtisam (som kanske kommer i Wave 3 fast i en B-Wing), Dllr Nep eller Corran Horn med sin R2-enhet, ”Whistler”, för den delen. En generisk ”Rogue Squadron Pilot” med tillgång till Elite Pilot Talents vore trevligt, likaså Wedges R5 Astromech R5-G8 ”Mynock”.
Jag får känslan av att spelet börjar utvecklas förbi de allra första piloterna, vilka X-Wings piloter är.
De piloter som har supportroller och alla deras Astromechs börjar kännas lite fattiga ifrånkörda i jämförelse med skeppen och förmågorna som kom i Wave 2 och Wave 3. De är ju på inget sätt ”trasiga” eller svaga skepp och uppgraderingar. Absolut inte. Jag skulle bara vilja att Fantasy Flight Games gick tillbaka och sockrade sina ”gamla” skepp då de har jättebra grund-stats men skulle må bättre av lite nya piloter.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till nytta eller underhållning. Om du undrar något är det bara att fråga på. Hör gärna av dig med frågor, rättelser, kritik eller beröm. Antingen i kommentarsfältet här nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

2 reaktion på “Spelets skepp: X-Wing

  1. Kanonbra artikel. Håller med om det du skriver om Framtiden. Dels av de skäl du anger och dels för att jag bara är intresserad av skep från filmerna. De riktiga filmerna. En expansion med bara nya pilotkort till befintliga skepp vore fantastikst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.