Spelets skepp: Lambda Class Shuttle

Hej Starfighters! Är jag onormal? Ända sedan wave 3 släpptes för några månader sedan har min fascination för Lambda Class Shuttle bara ökat och ökat. I början tyckte jag att detta skepp var ett onödigt inslag i Fantasy Flight Games X-Wing Miniatures. Det hade en alldeles för stark attack för ett transportskepp, en på tok för dålig manöverförmåga för hänga med motståndet och en design som doftar mer exklusivt linjeskepp än ett häftigt jaktskepp.

Lambda01

Dock bestämde jag mig för att byta min inledande utdömning mot nyfikenhet om vad skeppet kunde bidra med till X-Wing och först då började bitarna falla på plats – en efter en. Här följer mina slutsatser och insikter om detta trevliga skepp. 

Lambda_Shuttle_MoveManövrering
Manöverförmågan, eller snarare bristen på den, är fullständigt, komplett och helt och hållet motiverad. En Lambda Class Shuttle manövrerar precis så bra som den behöver borde. Den är först och främst ett supportskepp, för det andra ett supportskepp och för det tredje, ja just det, ett supportskepp. Att ge den kortare svängradie är inte berättigat. Som jag kommer gå igenom senare så ska vi se att många av Lambdaskyttelns tricks inte är så beroende av var den befinner sig någonstans. Värt att nämna är att det saknas K-Turn, den enda Turnrightintext – en 2 – är röd, men det finns även en unik manöver i form av den mycket användbara stå still.

Lambda02

Stats
Så om vi öppnar huven på skeppet, vad ser vi då? Tre attacker är ju trevligt, men i poängsammahang så tror jag att vi får dessa kanoner kraftigt rabatterade. Tack vare skyttelns begränsade manöverförmåga kommer de avfyras ett lika begränsat antal gånger under en match. Detta gör kanonerna till mer av påfågelfjädrar. Då tycker jag att två eller tre eller fyra attacker spelar mindre roll. 3 verkade förmodligen helt lagom för den kejserliga upphandlare som en gång beställde den från Sienar Fleet Systems.

Lambda04

En agility – vilket är absolut minimum i spelet – gör faktiskt inte så mycket. Lambdaskytteln – i sitt grundutförande – är inte stort hot och därför inte ett högt prioriterat mål. Manöverförmågan är en bidragande faktor till det. 5 sköldar och 5 Hull Points är lagom. Det är ett hyffsat pansar som garnerats med några kraftiga sköldgeneratorer – precis som det ska vara på ett skepp som bär runt på digniteter. Den klarar några rundors fokuserad eldgivning men inte mer.

Lambda03

Actions
Vi har två actions, den alltid förekommande Focus Action samt Target Lock. Klart det ska finnas en mållåsningsdator ombord på ett militärt skepp, men den kommer inte få mycket använding till skeppets egna bestyckning. Mer om det senare när vi tittar på Colonel Jendon.

Piloter

omicrongrouppilotOmicron Group Pilot
21 poäng
Pilot Skill 2

Ni såg det förmodligen inte men jag hade en lång paus i mitt skrivande där. Jag kan faktiskt bara tänka mig en enda vettig sak till denna pilot. Du kanske har kommit fram till samma slutsats som mig och den är Vader. Omicron Pilot är det billigaste sättet att få med Vader i spel, och med Vader så menar jag besättningskortet Vader och inte piloten Vader. Visst kan du ge Omicron Pilot andra uppgraderingar för andra syften på spelplanen, men jag kan inte förmå mig själv att attraheras av dem särskillt mycket. Låt oss gå igenom dem. Kanon? Nej. För dyr. För få rundor skytte. Skeppet hamnar aningen högt i motståndarens målprioritering i förhållande till dess överlevnadsvärde. Antipursuit Lasers? Varför inte, de är bra. Men tar du med en Lambda bara för att få med Antipursuit Lasers? Nja, vi behöver något mer som motiverar pilotens närvaro. Rebel Captive? Absolut, men egentligen samma invändning som för Antipursuit Lasers. Om inte motståndaren har någon anledning att skjuta på skeppet så kommer Rebel Captive se till att det otvivelaktigen blir så. Så Omicron Group Pilot är i mina ögon en ganska endimensionell pilot med bara en möjlig build. Dålig? Inte alls. Jag kommer ge en detaljerad bild av vad jag tycker är så bra med Vader. Sammanfattningsvis kan jag säga att allt som gäller uppgraderingarna till Omicron Pilot gäller för de övriga med.

captain-yorrCaptain Yorr
24 poäng
Pilot Skill 4

”When another friendly ship at Range 1-2 would recieve a stress token, if you have 2 or fewer stress tokens, you may recieve that token instead.”

Här börjar det likna nåt. Yorr är vad man skulle kunna kalla för en uppladdningsbar Adrenaline Rush och lite till. Han kan med lite trixande ta 4 Stress Tokens på samma runda och det betyder 4 utförda K-Turns utan konsekvenser för piloterna som utförde dem. En riktigt hyvens kille, Yorr.
Vad kan en stresslös pilot göra? Ja, allt det du vill göra. En Focus Token som sällskap till förra rundans Target Lock för maximal utdelning av missilen du nyss apterade. En andra K-turn rundan efter. Ja, sammanfattningsvis så hjälper Yorr dig att hoppa över en rundas nedkylning efter ett svårt läge. Må det vara efter K-turns, Push the Limit eller Elusiveness, Yorr ser till att nästa manöver inte behöver vara grön och sätter din motståndare i ett mycket svårare gissningsläge.
Sen får Yorr helt enkelt tillbringa några rundor med gröna manövrar och hoppas på att motståndaren har fullt upp med att hantera de skepp han nyss buffat. Med lite tur kan han göra om samma stunt igen. Något att överväga är att ha piloter med både högre och lägre (eller samma) Pilot Skill som Yorr med i din skvadron. Då kan du ta en stress från den första som flyttar som Yorr gör sig av med samma Activation Phase. Sen tar du stress från ytterligare tre piloter och då har du meda andra ord buffat fyra skepp samma runda. Är Yorr och Sontir Fel (som får en gratis Focus Token varje gång han får en Stress Token) synergiska? Ledsen kompis, som Yorrs förmåga är formulerad så landar Fels Stress Token aldrig på honom. Den går direkt till Yorr utan att generera en Focus till Fel.

colonel-jendonColonel Jendon
26 poäng
Pilot Skill 6

”At the start of the Combat phase, you may assign 1 of your blue target lock tokens to a friendly ship at Range 1 if it does not have a blue target lock token.”

Helt klart den Lambda Class Shuttle-piloten med mest uppenbar nytta i din skvadron. Hans förmåga fungerar ungefär på samma sätt som en Squad Leader fast med några distinkta skillnader. För det första, du kan ge en Target Lock till vem du vill – även piloter utan tillgång till Target Lock i sin Action Bar. Interceptors tar tacksamt emot detta, fast det är osannolikt att de kommer få mer än en per match på grund av de stora skillnaderna i manövreringsförmåga mellan dessa skepp. För det andra, Target Locken ges helt enkelt bort och mottagaren är därför inte beroende av avståndet till målet som skulle vara fallet om den själv hade givits möjlighet att ta en Target Lock Action. För det tredje, förmågan triggas i början av Combat Phase – det vill säga när alla skepp har flyttat klart – samt är ej avhängig av att givaren måste ha högre Pilot Skill än mottagaren. Det betyder att skepp med högre pilot skill än Jendon helt enkelt har möjlighet att flytta ikapp senare i Activation Phase och få en Target Lock strax efter det.
Den mest uppenbara synergin med Jendon är den unika titeln ST-321. Då kan han generera Target Locks till sina medpiloter från och med runda 1. Det uppenbara resultatet är ju att ~3 skepp kan ägna första skytterundan med vad som helst annat än att mållåsa. Se bara till att ha någorlunda kreativ startuppställning med dina skepp, annars riskerar de att snabbt köra ifrån Jendon. Advanced Sensors är också nånting att överväga. Vill du stå still med Jendon en runda så innebär detta inte längre att du inte har en Target Lock att ge ut när Combat Phase börjar. Du undviker också Action blocking. Advanced Sensors gör också att du får möjligthet att använda Jendons förmåga varje runda, vilket är extra värdefullt eftersom den är så svår att få till senare i spelet. Weapon Engineer funkar också väldigt bra med Jendon. Det är alltid nyttigt att spara undan Target Locks till senare rundor eller använda dem själv. Fire Control System då? Nja, den synergerar inte så bra som man kan tro med Jendon. Fire Control System och Jendons pilotföråga aktiveras i fel ordning och synergin får då en rundas fördröjning. Funkar om och endast om Jendon har något i sin eldgivningsvinkel och ett vänligt sinnat skepp inom Range 1.

captain-kagiCaptain Kagi
27 poäng
Pilot skill 8

When an enemy ship acquires a target lock, it must lock onto your ship if able.”

Kagi, Kagi, Kagi. Av de tre namngivna Lambdapiloterna är Kagi min favorit, men på grund av att han är så dyr får han sällan plats i mina jaktskvadroner. Hans förmåga gör en av två saker: Antingen ser den till att motståndaren använder alla sina missiler och torpeder på honom (och därmed ingen annan) eller så väntar de med att använda dem tills han är död. Detta får den oundvikliga följden att motståndarens fyrverkeripjäser inte kommer användas mot dina offensiva skepp de rundorna då de är som mest effektiva. Ju senare i spelet en missil levereras ju mindre effektiv är den i fråga om skeppsekonomi, det vill säga att ju tidigare den används ju fler skott från motståndaren förhindrar den. Kagi ser till att försena missilerna avsevärt, eller tvingar motståndaren att använda dem mot honom – vilket känns ganska ovärt eftersom han kör en Lambda Class Shuttle, eller koncentrera sig på Kagi så mycket som möjligt för att sen använda sina missiler på dina ”riktiga” jaktskepp. Låst läge? Minst sagt. (Fattar ni? Låst läge! Red anm.)
”Men du, om motståndaren inte har missiler då?” hör jag dig säga. Viktig invändning. Kagi är dock fortfarande effektiv. Motståndaren är fortfarande kraftigt begränsad i sitt användande av Target Locks som gärna ses i den fruktade kombinationen tillsammans med Focus. Han är en ordentlig counter measure mot Dutch Vander (Jonisera en Lambda? Jojo..), och Dutch används bevisligen ofta och utan missiler.
Kagi kan också förses med Vader. Vader gör ju honom onekligen till en hög målprioritet, och där hjälper knappast hans förmåga till att skydda honom – nej. Men där finns det andra uppgraderingar som gör. Rebel Captive och Sensor Jammer (se nedan) är riktigt fina på honom. Det är rent av ondskefullt att förse sin högsta målprioritet med så kraftfulla defensiva verktyg som dessa uppgraderingar utgör. Se motståndaren våndas över att Target Locken de nyss la på honom är värdelös om de inte också väntar så att de har en Focus. Se dem svettas när deras bästa pilot får en Stress Token. Och se dem gny när Vader leverar en Critical. Jag får banne mig gåshud bara av att skriva om det. Moahaha! Effektivt? Jag vann Starfighters ROTJ-turnering med Kagi, Sensor Jammer och Rebel Captive, så ja – mycket effektivt.

st-321Uppgraderingar
Sen har vi uppgraderingarna; Två besättningsmedlemmar, en kanon och en system upgrade. Känns rimligt. En skyttel har ju gott om plats. Och vill överste Fluff imponera på sina kollegor så pimpar han sitt åk helt enkelt. Lite gadgets väcker lite avundsjuka hos alla. Slutligen finns det en unik titel, ST-321, som ger piloten möjlighet att Target Locka utan Range restriktion. Saknas det nåt? Ja, Elite Pilot Upgrades. Nada, zip, zilch. Aj då. Vi får klara oss utan Squad Leader som annars hade passat ganska bra på ett supportskepp.

Med tanke på de myriader kombinationer som finns att tillgå så följer nedan ett urval med de jag funnit kraftfullast.

darth-vaderJag har ju snackat mycket Darth Vader nu, så vad är det som gör honom så bra? Först och främst psykologiskt. Critical Hits har en hög skräckfaktor och blotta hotet om att dela ut såna utan några tärningsslag överhuvud taget är ganska skrämmande. Här, du får en Direct Hit och det enda jag behövde göra var att ta två skada på mitt skepp. Skada på mitt skepp? Är inte det ett högt pris att betala? Nej. Som ni säkert förstått så är Lambdan inte särskilt effektiv senare i spelet. Den har sällan nåt i sin eldgivningsvinkel efter runda 5. Det vet motståndaren och därför lämnas Lambdan i fred i de inledande rundorna. Vader kastar den rutinen på ända. Vader gör Lambdan till ett högprioriterat hot och det bara för 3 poäng. Vader ser till att kräma ut så mycket det bara går ur Lambdaskytteln just i de inledande rundor som den faktiskt är med i spel. Kruxet? Mja, sitter du med en Lambda så sitter motståndaren oftast med rebeller – och rebeller betyder sköldar. En Critical Hit på ett skepp med skölden uppe är bara en Hit, och en Hit på motståndaren mot två på dig är inte ett rättvist byte. Här kommer alltså Pilot Skill in i bilden. Se till att du har åtminståne några skepp som har möjlighet att skjuta före din Lambda så att du har rivit upp sköldarna på något skepp, sen använder du Vader. Med lite tajming och tur så har du gjort något ödesdigert mot din motståndare redan innan första eldgivningssalvan är avslutad.

Det har i olika forum diskuterats vad det är Vader gör när han triggar sin förmåga. Olika grader av fantasifulla beskrivningar har målats upp. Allt ifrån att han kastar sin ljussabel igenom skrovet på Lambdan mot det anfallna skeppet, till att han kväver en av sina besättningsmedlemmar till döds för att få de resterande att prestera bättre. Min tolkning är att ett skepp inte alltid går sönder när dess hit points går ner till 0 (om det inte är en TIE fighter, de exploderar alltid). I de större skeppens fall kan det mycket väl tänkas att de disengagear, hoppar till hyperrymden. Vader ser helt enkelt till att hans skepp retirerar omgrupperar tidigare ju mer han använder kraften. Fegt!

Rebel-captiveRebel Captive är en annan pärla. Uppgraderingen drabbar det första skepp som skjuter på ditt skepp.
Varje runda.
Vanligtvis (förutsatt att din motståndare eldfokuserar) innebär det en pilot med hög Pilot Skill. Hög Pilot Skill är ju starkt korrelerat med hög målprioritet och vem vill inte se stress delas ut på motståndarskepp med hög målprioritet?
Vad sa du, hade hen Push the Limit också?
Ok då, två stress.
”Dodge this”, liksom.
Rebel Captive mer eller mindre försäkrar dig om att både Sontir Fel och Wedge lämnar din Lambda ifred tills ganska långt in i spelet.

advanced-sensorsAlla har ju sett mängden röda val på Lambdans manöverhjul och Advanced Sensors är en fin tröstfilt. För tre poäng blir dessa åtminståne rosa och det gör dig också nästan immun mot actionblocking vilket är fint om din Lambda flygs av Jendon. Men de andra lambdapiloterna är inte lika beroende av Actions så därför känns Advanced Sensors lite som kosmetika. Lämna denna uppgradering hemma om du inte flyger med Jendon eller har utrustat ditt skepp med en kanon.
Däremot kan den bli ganska bra om du har tänkt använda Engine Upgrade.
Med en Engine Upgrade blir svängradien inte lika smärtsam eftersom man kan åka fortare. Och med dessa i kombination kan man göra en Boost Action tillsammans med sin enda Turnrightintext som är röd.
Dessa två uppgraderingar kostar dig 7 poäng vilket är rätt saftigt i mitt tycke.

sensor-jammerSensor Jammer är för mig inte bara en defensiv uppgradering utan även en offensiv. Om motståndaren väljer att skjuta på detta skepp så måste hen spara en Focus till anfallet, och denna Focus Token kan ju inte användas till försvar. Störst nytta gör den när motståndaren har gjort en K-Turn eller blivit Actionblockad. Om du gjort Lambdan till ett högprioriterat mål så är Sensor Jammer helt klart värt sina poäng. Väldigt ofta består ju delar av din skvadron av Academy Pilots som skjuter sent i Combat Phase och det tvingar din motståndare att ta taktiska val när hen skjuter på din Lambda. Ju fler taktiska val ju större potential till taktiska val som fattas fel. Varför inte ge din motståndare möjligheten att förlora matchen helt på egen hand. Skämt åsido, denna uppgradering kan inte rekommenderas nog.

 

FCSWEDessa två uppgraderingar kanske är mest motiverade på Jendon. I kombination är synergin ganska uppenbar och som de är formulerade så triggas Weapons Engineer av Fire Control System. Med andra ord, efter att du skjutit får du en Target Lock på målet och en ytterligare på vem du vill inom Range 3 (eller var som helst med ST-321). Potentiellt så kan detta generera 4 Target Locks varjer runda (6(!) med Gunner) och det verkar ju ganska trevligt. Jendon får dock bara ge ifrån sig en Target Lock per runda om han har någon pilot inom Range 1 så min fråga blir vad ska man med så många Target Locks till? Ja, lite overkill är det nog. En av dessa uppgraderingar skulle räcka.

heavy-laser-cannon-1

Kommer ni ihåg vad jag skrev om Lambdans 3 attacktärningar? Just det, påfågelfjädrar. Med Heavy Laser Cannon har du skaffat dig fjädrarna från en hel flock.
7 poäng är kanske aningens saftigt för ett skepp som vänder lika snabbt som en blåval. Men ändock.
Med rätt uppgraderingar och synergier så kan det funka. Kanske är din motståndare lika dissig till den här kombinationen som jag är nu och därför underskattar den? Vem vet, det kan vara hens undergång.
Fyra attacktärningar på avstånd 2-3 är fortfarande fyra attacktärningar på avstånd 2-3. Heavy Laser Cannon är ett sekundärt vapen och ger därför ingen bonus till försvararen om attacken sker på avstånd 3.

saboteurDenna trevliga uppgradering fungerar nog som bäst när den placeras i en Lambda. Väldigt ofta har Lambdan inget i sin eldgivningsvinkel (ja, det börjar bli tjatigt) så därför är varken en Focus eller Target Lock motiverat. Med en smula skicklighet så har du ett motståndarskepp inom Range 1 (det är ju ändå en ganska stor yta som utgör Range 1 runt ett skepp) och en Critical på motståndaren är trevligt. Dock är Saboteur helt rätt prissatt så förvänta dig inga underverk från detta lilla kort.

 

 

Har jag missat nåt? Ja, förmodligen en hel del, Lambdan har massor av upgrades att välja på och de blir bara fler och fler. Jag rekommenderar verkligen att botanisera bland dem och leta efter just din favoritkombination. Innan jag lämnar upgrades vill jag särskillt nämna Engine Upgrade. Denna modifikation ger dig en Boost Action som potentiellt gör alla dina andra egenskaper på Lambdan bättre. Det är en no-brainer egentligen. Förutom det uppenbara att du kommer ha lättare att befinna dig inom räckvidd för respektive pilots specialförmåga så kommer du oftare ha någonting i din eldgivningsvinkel och därmed också mer utdelning av Lambdans eldkraft. Alla andra uppgraderingar blir också bättre, Vader kan triggas oftare – likaså Fire Control System, synergin med Advanced Sensors nämnde jag innan. På grund av Lamdans storlek och långsamhet blir effekten relativt sett väldigt stor, en Engine Upgrade kanske till och med motiverar vissa upgrades som man annars inte hade tagit.

Lambda05

Sammanfattningsvis
Lambdan gör mest nytta på avstånd, men låt inte motståndaren fatta att det är på avstånd du vill vara. Och med Lambdans manöverhjul finns det inte så mycket annat att göra än att flyga vardagligt, så försök inget annat.
Man kan inte säga det bättre än Han Solo själv när han instruerar Chewie om hur han ska flyga deras Lambda Class Shuttle: ”Try to keep your distance, but don’t look like you’re keeping your distance.”
Flyg lugnt och lycka till därute.

Om du har lärdomar att dela med dig om Lambdan så delar jag dem gärna. Framför gärna dina synpunkter, kom med beröm eller kritik och gör det i kommentatorsfältet nedanför, på facebook eller via mejl. Tack för att du läste!

5 reaktion på “Spelets skepp: Lambda Class Shuttle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.