Nya regler för Barrel Roll med stora skepp

Vid den senaste uppdateringen av Fantasy Flight Games FAQ för X-Wing Miniatures Game smög de in en stor liten nyhet; Barrel Roll har ändrats för stora skepp. De stora skeppen (YT-1300, Firespray-31, etc) har inte tillgång till Barrel Roll Action vanligtvis. De har dock kunnat utföra Barrel Rolls om de t.ex har Elite Pilot Talent Expert Handling, som låter vem som helst utföra en Barrel Roll, även om de vanligvis inte kan.

LBR02

Ovan ser vi Boba Fett utföra en Barrel Roll enligt det gamla sättet. Manöverstickan [ Straight , 1] placeras med kortändan mot skeppets bas högra eller vänstra sida, och skeppet flyttas till manöverstickans andra kortsida. Inget konstigt egentligen, det är vad som gäller för de små skeppen och vad som tidigare även gällde för de stora. Men med den kommande expansionen YT-2400 har funktionen Barrel Roll för de stora skeppen uppdaterats. 

LBR01Ändringen som introducerats innebär att manöverstickan [ Straight , 1] placeras med långsidan mot skeppets bas högra eller vänstra kant, och skeppet flyttas till manöverstickans motsatta långsida. Väldigt likt hur det såg ut innan, men en Barrel Roll med ett stort skepp blir nu kortare än vad den var innan, både på längden och på bredden.

LBR04

Tidigare kunde ett skepp förflyttas väldigt mycket bakåt eller framåt vid en Barrel Roll. Detta hade stora fördelar med tanke på att en förflyttning med Barrel Roll var såpass lång, men nu har det kommit en begränsning i och med den nya regeln för Barrel Roll med stora skepp.

LBR03Som du ser får skeppet fortfarande flyttas framåt (eller bakåt) en del, men inte alls lika mycket som innan. Det är kanske framför allt vid detta förfarandet som den största begränsningen av den nya regeln kommer, men det känns samtidigt mer rimligt på detta vis så jag är glad för ändringen.

Inte bara nackdelar
Det är dock inte en begränsning som enbart innebär nackdelar. Visst, ens valmöjligheter att justera sin slutgiltiga position har minskat av att man inte kan flytta sitt skepp lika mycket, men just därför innebär det nu att de stora skeppen kan utföra Barrel Rolls inom ett snävare område, för om man utför en Barrel Roll och överlappar antingen ett annat skepp eller en asteroid får man inte utföra den, och hamnar man utanför spelplanen i sin slutgiltiga position räknas skeppet som förstört – därför kan vi nu vara djärvare och utföra tightare Barrel Rolls med våra stora skepp än vad vi kunde innan.

LBR05

De taktiska fördelarna med Barrel Roll för de stora skeppen är som sagt långt ifrån förlorade. En viktig sak att komma ihåg med dem är att under deras förflyttning räknas de inte som större än de små skeppen; det är enbart manöverstickas bredd som räknas. Tittar vi då på hur mycket en manöversticka, som placeras i mitten av basen, fortfarande förflyttas i sidled under en Barrel Roll ser vi att det kanske inte är så pjokigt ändå.

Vad tycker du? Använder du Barrel Rolls på stora skepp flitigt? Känner du dig begränsad eller har denna regeländring öppnat nya taktiska möjligheter för dig? Hör gärna av dig via mail, i kommentarsfältet eller på Facebook.

/Erik

2 reaktion på “Nya regler för Barrel Roll med stora skepp

  1. En vettig förändring verkligen. Den gamla regeln kändes som en felöversättning… Lixom. Den blev inte trovärdig när den skalades upp med de stora bottenplattorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.