Inköpsstrategi

Så du läste lite om X-Wing Miniatures Game på internet och bestämde dig för att dyka upp på ett speltillfälle. Spelet var roligare än väntat och människorna du spelade med var helt fantastiska. Du fick låna skepp, prova dig fram och känner dig ”hooked”. Ok. Nu då?

Välkommen till X-Wing Miniatures Game och – framför allt – välkommen till Starfighters. Du är nu fast och vi kommmer aldrig att släppa taget.
Skoja. Klart vi kommer att släppa taget. Ibland. Hur som helst har det blivit dags för dig att skaffa dina egna skepp. Vi pratar ju alltid om hur lätt, tillgängligt och lättillgängligt spelet är.
Ska vi se om det stämmer? 

Nej, tyvärr gör det inte det. Fantasy Flight Games har drabbats av katastrofala förseningar och har inte kommit i närheten av att möta den enorma efterfrågan på spelet. Så har det varit sedan spelet släpptes. Det var redan då försenat och har fortsatt vara det på ett eller annat sätt väldigt länge.
Det ser i princip ut likadant över hela världen men har sakteligen börjat jämna ut sig i takt med att andelen nya spelare sjunker till en ”normal” nivå jämfört med hur det såg ut vid release och att fabrikerna som producerar spelet fått lite mer resurser. Jag tror jag att Supply n’ Demand kommer att balanseras relativt snart.

Ok! Men vad innebär det här rent konkret?
Det innebär att spelet – framför allt nya skepp – kan vara lite krångliga att få tag på men det är inte på något sätt omöjligt. Oavsett vad kan det löna sig att ha en viss strategi när det kommer till att införskaffa sig en egen uppsättning skepp. Det är dock inga stora hemligheter det handlar om och vill du bara okynnesköpa skepp så… för all del.

Grundlådan
På sidan Spelet skriver jag lite om hur X-Wing Miniatures Game funkar och vad man får med i grundlådan för det (relativt) låga priset. En sådan grundlåda kommer du att behöva oavsett vad eller hur du planerar att köra. Grundlådan behövs för att få alla manöverstickor, tärningar, skadekortlekar och regler (med mera). Det tillhör nämligen god sed att varje spelare är mer eller mindre självförsörjande (när hen slutat vara en nybörjare förstås, de kommer undan med vad som helst).
Det är, hur som helst, alltid bra att ha med sig allt som behövs ifall din motståndare råkar glömma sitt eller om det dyker upp en av de nyss nämnda nybörjarna som kanske behöver låna lite skepp. Men den största anledningen att köpa grundlådan är förstås att man får en X-Wing och två TIE Fighters och kan sätta igång och spela. Grundlådan är också det Fantasy Flight Games lyckats bäst med att få ut i butikerna så det borde inte vara ett allt för stort problem att få tag på en.

Tyvärr räcker grundlådan som du märkt – eftersom du sitter här och läser – inte särskillt långt när man fått blodad tand och vill spela mer. Den naturliga fortsättningen är då att köpa fler skepp att utöka spelet med. Detta rimmar extra dåligt med att det kan vara lite meck att få ihop skepp och kan liknas med en coke-dealer som gör dig beroende av crack-cocain genom att ge dig en freebie men sedan lämnar dig i sticket helt strung out.
Hatar när det händer.
Men om vi skippar liknelserna en stund och förutsätter att man kan få tag på en grundlåda (vilket som sagt inte borde vara några problem) kommer man – utöver fler skepp – även vilja ha en till uppsättning tärningar då det bara följer med tre stycken röda och tre gröna i grundlådan. För att slippa slå om redan rullade tärningar är det bäst att ha 6 st av varje. De säljs i sexpack (tre gröna, tre röda) och kostar runt 75 kr.

Dice

Därför kan det vara värt – och är ganska vanligt  – att köpa ytterligare en grundlåda. Då får du alla tärningar du behöver, en ytterligare X-Wing och två ytterligare TIE Fighters. Det är en bra investering då man, utöver skeppen och tärningarna, även får en extra uppsättning manöverstickor, asteroider, skadekort och sådant vilket man kan se som en bonus.

Lösa skepp (expansioner)
Man kan lätt tro att det är onödigt att köpa lösa X-Wings och TIE Fighters eftersom man får dem i grundlådan. Så är det inte riktigt då de lösa skeppen levereras med piloter (och uppgraderingar) som inte kommer med i grundlådan: Howlrunner, Backstabber och Winged Gundark för TIE Fighters och den populäre Wedge Antilles tillsammans med Garven Dreis för X-Wing. Därför är det vettigt att köpa en av varje (men kanske inte nödvändigtvis fler) lösa X-Wings och TIE Fighters.

ExpansionsContents

Med två grundlådor och en extra lös TIE Fighter respektive X-Wing har du alltså totalt tre X-Wings med alla piloter du behöver och likaså för dina fem TIE Fighters. Känner man dock inte för att satsa på båda fraktionerna själv – även om det kan vara bra att spela som båda av olika anledningar – kan man med fördel dela på två grundlådor med en kompis där den ena tar Imperiebitarna och den andre Rebellbitarna. Och är det någonting Starfighters kan förse dig med är det kompisar. Klicka här så får du några.

Sparade pengar
Köper du två grundlådor och en var av X-Wing och TIE Fighter-expansionerna kostar det ungefär 800 kr (300 kr + 300 kr för två grundlådor, 100 kr för en X-Wing och 100 kr för en TIE Fighter).
Köper du istället bara en grundlåda, lösa skepp och tärningspaket för att dryga ut antalet tärningar hamnar du på 875 kr (300 kr för grundlådan, 100 kr för den första X-Wingen, 100 kr för den andra X-Wingen, ytterligare 300 kr för tre till lösa TIE Fighters och 75 kr för tärningarna).
Det blir i princip ”bara” tärningarna gratis. Kanske inte en så stor skillnad, men du får en extra uppsättning regler, asteroider, manöverstickor, avståndsmätare och skadekortlek. Notera dock att priserna jag precis angivit är bland det absolut lägsta priset man kan få skeppen och grundlådan för i Sverige. Det är – som med allt annat – billigast på internet och ibland lite dyrare, ibland väldigt mycket dyrare i butiker. Jag kan verkligen rekomendera att jämföra priser innan du ger dig in på att köpa skepp. Det kan vara så stor skillnad som att ”få” var tredje skepp gratis beroende på var man köper dem. Det är naturligtvis alltid bra att stödja sina lokala spelbutiker om de är bra men se upp för ockerpriser.

Vad det gäller alla andra skepp finns det inte riktigt lika generella tips och därför heller inget riktigt ”dåligt köp”. Man får med allt man behöver till varje löst skepp i varje förpackning: pilotkort, manöverhjul, Focus-, Evade- och Stressmarkörer med mera. Det beror på skepp. Jag skulle dock inte rekommendera att handla på sig en massa skepp utan att prova dem först om du vill spara pengar. Många köper ett av varje men brukar oftast önska att de till exempel köpt två av en sorts skepp och väntat med de andra. Åtminstone till en början. Det brukar visa sig ganska tidigt vilka skepp man gillar mer och vilka man gillar mindre. Kom förbi och spela med oss så kan du prova alla skepp. Det finns dock en liten knorr med de lösa skeppen: uppgraderingskorten.

UpgradeCards

Uppgraderingskorten som följer med de lösa skeppen går att använda på de flesta andra skepp i spelet (bra knorr). Ett löst skepp tillför alltså mer till spelet än bara sig själv.
Men.
Det finns uppgraderingskort man kanske vill ha till vissa skepp som bara finns med i andra skepps förpackningar (dålig knorr). Det kan vara frustrerande om man vill ha många uppgraderingar av en viss sort på många skepp av en sort de inte levereras med.
Det är vanligtvis inte något stort problem men kan vara lite störande i vissa fall om man har en lite snävare budget och verkligen vill ha sina skepp uppgraderade på ett visst sätt.
Ett exempel är R2-Astromech som vissa (jag) gillar att ha till sina X-Wings men kortet levereras bara med Y-Wing expansionen. Nu slår mitt hjärta visserligen en kullerbyta av lycka varje gång jag ser en Y-Wing men få spelare delar min entusiasm till skeppet som inte alltid är det mest… följsamma. Och jag går ju inte och köper Y-Wings till höger och vänster bara för uppgraderingarna. Nännä minsann.

Därför har jag gjort en liten lista över vilka uppgraderingar som kommer med vilka skepp.

Astromechs
R2 Astromech – Y-Wing
R2D2*Grundlådan
R5 Astromech – X-Wing
R5-D8*Y-Wing
R5-F2*Grundlådan
R5-K6*X-Wing

Bomber / Minor
Proximity Mine – Slave-1
Seismic Charge – Slave-1, TIE Bomber

Crew
Chewbacca*Millenium Falcon
Darth Vader*Lambda Class Shuttle
Gunner – Slave-1
Intelligence Agent – Lambda Shuttle, HWK-290
Luke Skywalker*Millenium Falcon
Mercenary Co-pilot – Slave-1
Navigator – Lambda Class Shuttle
Nien Nunb*Millenium Falcon
Rebel Captive – Lambda Class Shuttle
Recon Specialist – Lambda Class Shuttle
Saboteur – HWK-290
Weapons Engineer – Millenium Falcon, HWK-290

Elite Pilot Talents
Daredevil – TIE Interceptor
Deadeye – A-Wing
Determination – Grundlådan, TIE Fighter
Draw Their Fire – Millenium Falcon
Elusiveness – TIE Interceptor, Millenium Falcon
Expert Handling – X-Wing, TIE Advanced
Expose – Slave-1
Marksmanship – Grundlådan, X-Wing
Push The Limit – A-Wing
Squad Leader*TIE Advanced
Swarm Tactics – TIE Fighter, TIE Advanced
Veteran Instincts – Slave-1, Millenium Falcon

Kanoner
Heavy Laser Cannon – Slave-1, Lambda Class Shuttle
Ion Cannon – Slave-1, B-Wing

Missiles
Assault Missiles – Slave-1, Millenium Falcon, TIE Bomber
Cluster Missiles – TIE Advanced, A-Wing
Concussion Missiles – TIE Advanced, A-Wing, Millenium Falcon
Homing Missiles – A-Wing, Slave-1

Modifikationer
Anti-Pursuit Lasers – Lambda Class Shuttle
Engine Upgrade – Millenium Falcon
Shield Upgrade – Millenium Falcon
Stealth Device – Slave-1

Titlar
Millenium Falcon* Millenium Falcon
Moldy Crow* – HWK-290
Slave-1*Slave-1
ST-321*Lambda Class Shuttle

Torpeder
Advanced Proton Torpedoes – TIE Bomber, B-Wing
Proton Torpedoes – Grundlådan, X-Wing, Y-Wing, B-Wing

Turrets
Blaster Turret – HWK-290
Ion Cannon Turret – Y-Wing, HWK-290

System Upgrade
Fire Control System – B-Wing
Advanced Sensors – Lambda Class Shuttle
Sensor Jammer – Lambda Class Shuttle

*Unika uppgraderingar som endast får vara på ett skepp i listan. Till exempel får Luke Skywalker bara vara på en plats åt gången; antingen som Crew i en YT-1300 eller som pilot i en X-Wing. Inte båda samtidigt. Det vore overkligt.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp. Om du undrar något är det bara att fråga på. Hör gärna av dig med rättelser, kritik eller beröm. Antingen i kommentarsfältet här nedanför eller direkt till mig via mail.

/Erik

5 reaktion på “Inköpsstrategi

  1. Åh håller helt klart med om frustrationen.. jag vill ha en Push the limit till min Interceptor…. kommer i A-Wing… jag vill ha Deadeye till 2 empireskepp,, kommer åsså med A-Wing….. mutter morr… ja så behöver ja massa fler Stealh Devices…. kommer med Slave-I…. xD

  2. Bra artikel precis som alla tidigare publicerade på denna blogg. Jag hade först tänkt att bara skaffa skeppen som finns med i filmerna eftersom det är de enda skepp som jag har en relation till. Jag bryr mig inte ett skvatt om HWK-290 och tycker skeppet är bortom fult så jag slipper helst den utgiften. Här har vi ett (i-lands)problem, för jag vill ju ha alla tillgängliga uppgradringskort, inklusive de som följer med den mögliga kråkan! Listiga FFG kommer antagligen få mig att köpa det där skeppet i alla fall. Ack ack, det är en tuff hobby vi lever i. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.