Från instinkt till insikt

Jag har spelat X-Wing i ungefär tre månader nu och jag räknar mig inte längre som en nybörjare och spelar – som jag skrivit tidigare – gärna både strängt och kompetativt.
Med det menar jag inte att jag spelar för tävlingens skull och definitivt inte för att vinna till varje pris – det gör jag nästan aldrig ändå. Jag anser att man spelar X-Wing tillsammans med, inte mot varandra.
Jag har ingen hård data eller korrekt statistik men jag skulle gissa att jag vinner ungefär en av fem matcher. Kanske till och med ännu färre.
Jag har, som jag nämnde tidigare, en dålig känsla för synergi, planerar sällan längre än den första sammandrabbningen och jag har kroniskt dåligt inflytande hos tärningsgudarna.

PilotSkill0

Jag fick X-Wing Miniatures Game i trettioårspresent av min hustru och visste att jag skulle gilla spelet även om det var dåligt. Men det är något det här spelet helt enkelt inte är. Och något som är kul och intressant med spelet är hur jag, som ”kan spelet”, fortfarande kan få stryk av en nybörjare för att dennes instinktiva känsla för strategi – vad som är smart eller dumt – går att sätta i direkt praktik i spelet. Till skillnad från andra figurspel (Warhammer Fantasy och 40k, jag tittar på er) där reglerna och allt krångel med att sätta igång riskerar att dränka en ny spelares instinktiva känsla för spelet är X-Wing betydligt mer inbjudande till personligt spelande. 

Konsekvensen – även nybörjare spöar mig. När jag ska visa spelet för nybörjare brukar jag förklara grunderna och visa hur det går till. Sedan välja jämna – inte värst dramatiska – listor för oss båda att spela. Sedan får de välja fraktion (Rebeller varje gång) så att det inte ska vara några tvivel om att jag inte försöker spöa nybörjare genom att välja ”den bästa listan” eller liknande.
Detta för att inte krångla till det och hålla det lite enkelt och lättsamt. Men när vi sätter igång och spelar introduktionsmatchen siktar jag på inget annat än att försöka spöa nybörjaren och varje gång jag gjort så har det slutat med att jag förlorar.

Den bästa listan
Det går ju naturligtvis att bli bra på X-Wing. Det är nästan svårt att inte bli bättre för varje gång, men med många spel handlar hur bra man är om hur bra man kan reglerna och framför allt hur bra listor man kan bygga. 
Det gäller i synnerhet för X-Wing som – imponerande nog – är relativt immun mot auto-vinst på grund av listbyggande. Anledningen till varför jag skriver ”relativt” är för att du naturligtvis kan välja en dålig sämre lista. Men du kan aldrig välja helt fel och framför allt finns det heller ingen kombination av skepp och uppgraderingar som gör att du ”automatiskt vinner”.
Till många ett par spelares stora förtret eftersom att listbyggande är en stor del av många figurspel och något som många tycker är väldigt roligt. Och det är det. Det är ett intressant metaspel som naturligtvis går att applicera på X-Wing, det går att optimera litegrann här och banta ner lite poäng där. Men din lista kommer aldrig vinna åt dig och motståndares grundkänsla för spelet, instinktiva strategi och vana med skeppen kommer oftast väga betydligt mycket tyngre än vad det senaste forumsnackarna tycker är bäst.

Det är bättre för alla, framför allt nybörjare, att inte försöka läsa sig till hur man vinner, vilka skepp och kombinationer som gör att du vinner eller hur många Firespray-31 som behövs för att aldrig någonsin förlora igen. Det är större risk att man gör det svårare för sig själv än chans att man får ut någonting utav det.

(Då är det bättre att du sitter här och läser tips från någon som precis skrivit om hur ofta han förlorar.)

Jag menar inte att jag är dålig på spelet och inte vet vad jag pratar om, så illa är det inte. Och med handen på hjärtat överdriver jag – men det tror jag du läst dig till mellan raderna. Det viktigaste för mig som fick mig att sluta vara dålig var dels att sluta slarva, men också att spela med det jag tycker känns häftigt och roligt. Inte lyssna på vad någon annan lyckades vinna med och tro att jag kommer att göra det samma. Någon annans lista kommer troligtvis inte passa min spelstil alls och spelet kommer bara att kännas svårare.
Det var svårt att inte ge upp eller tappa förtroendet och – dystert nog – inse att det är jag som måste ändra på mig, inte mina skepp, mina piloter eller mina uppgraderingar.
Och om du förlorar – försök komma på varför du förlorade och fundera lite på vad som gick snett och hur du ska undvika sådana situationer i framtiden utan att nödvändigtvis byta skepp, piloter och uppgraderingar.

/Erik Björkelund (Pilot Skill 1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.